Cseh burgonyaleves

Bramborová polévka

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Cseh burgonyaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg burgonya
20 dkg friss vargánya gomba
vagy
1 doboz tejföl
5 dkg liszt
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
15 dl húsalaplé
ízlés szerint finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
ízlés szerint szárított majoránna
ízlés szerint köménymag

Elkészítés:

1. A szárított vargányát éjszakára bő vízbe áztatjuk, ettől megdagad.

2. Másnap a krumplit és a leveszöldséget megtisztítjuk, felkockázzuk. Apró kockákra vágjuk a szalonnát is.

3. A gombát, a krumplit, a leveszöldséget és a szalonnát, valamint ízlés szerint a köményt és a majoránnát a húsalaplében 20 percig forraljuk.

4. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felvágjuk, és egy serpenyőben a forró vajon aranybarnára pirítjuk. Lisztet szórunk rá, kicsit összepirítjuk.

5. A hagymás, lisztes keveréket folyamatos kevergetés közben a levesbe tesszük, átforraljuk, majd a levest szitán átszűrjük. Sóval, borssal ízesítjük.

6. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, belekeverjük a levesbe. Már nem forraljuk tovább! Megszórjuk a petrezselyemmel és tálaljuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Cseh burgonyaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 628 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Cseh burgonyaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
bevásárlólista