Penne citromkrémmel és sonkával
Penne agitato



Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben. Hozzáadjuk az apróra vágott fehér hagymát és üvegesre pároljuk.
2. Felöntjük a húslevessel. Közepes lángon körülbelül 2 percig forraljuk.
3. Óvatosan belekeverjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt citrom- és narancshéjat és a cayenne-borsot.
4. Friss mentával és citromlével ízesítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
5. Ez idő alatt forrásban lévő sós vízben a szokott módon (al dente, azaz roppanósra) kifőzzük a pennét, leszűrjük, majd visszatesszük az edénybe.
6. A szószt ráöntjük és összekeverjük a pennével. tányérokra adagoljuk, befedjük a serpenyőben előre kissé megpirított vékony sonkaszeletekkel és meghintjük a frissen reszelt parmezánnal.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.