Lazac tárkonyos gombamártással

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Lazac tárkonyos gombamártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál friss, apróra vágott tárkony
17 és fél dkg vegyes gomba
4 szelet lazacderék
½ teáskanál mustár
1 teáskanál borecet
½ teáskanál kukoricaliszt
1 szem finomra vágott mogyoróhagyma
5 dkg sótlan vaj
vagy
ízlés szerint cayenne-bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1.A vaj felét olvasszuk fel nagy, tapadásmentes serpenyőben. A sózott, borsozott (egyenként 17-18 dekás) lazacszeleteket tegyük bele. Mérsékelt tűzön süssük kb. 8 percig, egyszer megfordítva. (A halat több adagban süssük, ha nem fér egyszerre a serpenyőbe.) Tegyük át az adagokat egy tálra, fedjük le és tartsuk melegen.

2. Hevítsük fel a maradék vajat a serpenyőben, és óvatosan süssük rajta puhulásig a mogyoróhagymát, anélkül, hogy színt kapna. Tegyük bele a megtisztított és felszeletelt gombát (lehet például laskagomba, rókagomba, vargánya is) és pirítsuk, amíg levet ereszt. Öntsük hozzá a csirke- vagy zöldségalaplevet és főzzük 2-3 percen át.

3. A kukoricalisztet és a mustárt keverjük sima pasztává 1 evőkanál vízzel. Keverjük a mártáshoz és forraljuk fel, kevergessük, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a créme fraiche-t, a tárkonyt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk.

4. A gombamártást kanalazzuk a lazacszeletekre, és tálaljuk újburgonyával és zöldsalátával.

A friss tárkony felaprítás után gyorsan összeseik és megsötétül, ezért csak felhasználás előtt vágjuk fel.
A tárkony jellegzetesen ánizsos íze jól illik a halhoz és a gombához, különösen egy tejszínes mártásban.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
5 dkg
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.

Csirkealaplé

Kép nélkül
1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.

Lazac tárkonyos gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 399 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Lazac tárkonyos gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
twitter