Lazac tárkonyos gombamártással



Elkészítés:
1.A vaj felét olvasszuk fel nagy, tapadásmentes serpenyőben. A sózott, borsozott (egyenként 17-18 dekás) lazacszeleteket tegyük bele. Mérsékelt tűzön süssük kb. 8 percig, egyszer megfordítva. (A halat több adagban süssük, ha nem fér egyszerre a serpenyőbe.) Tegyük át az adagokat egy tálra, fedjük le és tartsuk melegen.
2. Hevítsük fel a maradék vajat a serpenyőben, és óvatosan süssük rajta puhulásig a mogyoróhagymát, anélkül, hogy színt kapna. Tegyük bele a megtisztított és felszeletelt gombát (lehet például laskagomba, rókagomba, vargánya is) és pirítsuk, amíg levet ereszt. Öntsük hozzá a csirke- vagy zöldségalaplevet és főzzük 2-3 percen át.
3. A kukoricalisztet és a mustárt keverjük sima pasztává 1 evőkanál vízzel. Keverjük a mártáshoz és forraljuk fel, kevergessük, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a créme fraiche-t, a tárkonyt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk.
4. A gombamártást kanalazzuk a lazacszeletekre, és tálaljuk újburgonyával és zöldsalátával.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.
Csirkealaplé

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.