Húsos lasagne
Lasagne al forno



Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat.
2. A csíkokra vágott bacont, az aprított fokhagymát és a darált sertés- illetve marhahúst közepes lángnál 5 percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, a paradicsomot és az erőlevest, majd felforraljuk. Majd kisebb lángra tesszük és fedő alatt további minimum 120 percig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítjük. Körülbelül 25-30 perccel az elkészülte előtt a feldarabolt csirkemájat is hozzáadjuk, és krémessé szétfőzzük a raguban.
4. Egy közepes edényben felolvasztjuk a vajat, beleszitáljuk a lisztet és kis lángon 1 perc alatt csomómentesre kevergetjük. Lehúzzuk a tűzről és lassan belekeverjük a tejet is. Ismét felforraljuk és állandó keverés mellett 4 percig főzzük. Ekkor újra lehúzzuk a lángról, és belekeverjük a reszelt sajtot.
5. Egy mély, tűzálló tálat puha vajjal vagy olívaolajjal gondosan kikenünk. Négy lasagne tésztalapot fektetünk rá. A húsos massza negyedrészét ezen eloszlatjuk. A bechamelszósz egyharmadával megkenjük, erre ismét tésztalapokat teszünk, erre megint húst, majd megint sajtszószt, utána pedig a maradék darálthúsos szószt. Erre ismét lasagnelapokat, a tetejére pedig az utolsó adag sajtszósz került.
6. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. Sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.