Kacsa aromás pácban



Elkészítés:
1. Vágjuk le a (1,75-2,25 kilós) kacsa szárnyait. A gerinccsont mentén hasítsuk félbe a törzsét. A legjobb ezt húsvágó bárddal megtenni, de úgy is lehet, ha sodrófával ütjük a bárd fokát és így hasítjuk ketté a kacsát.
2. Az így kapott két darab húst dörzsöljük be alaposan sóval. Tegyük tálba a csillagánizzsal, a szecsuáni borssal, a szegfűszeggel, a fahéjjal, az újhagymával, a gyömbérrel (melyen hagyjuk rajta a héját) és a rizsborral vagy a sherryvel. Fedjük le és legalább 4-6 órán át pácoljuk.
3. A pácolt kacsát tegyük gőzbe, amit forrásban lévő vízzel félig töltött wokba állítunk, és erősen gőzöljük 3-4 órán át (ha lehet, még tovább). Majd vegyük ki a főzőléből és pihentessük legalább 5-6 órán át. Végül a húsnak teljesen hidegnek és száraznak kell lennie, különben a bőre nem sül majd ropogósra.
4. Előmelegített wokban hevítsük fel az olajat, tegyük bele a kacsadarabokat a bőrös felükkel lefelé, és süssük 5-6 percig, amíg ropogósra és barnára sül. Közben csak egyszer, a sütés legvégén fordítsuk meg.
5. Töröljük le a kacsáról az olajat. Fejtsük le a húst a csontról és halmozzuk salátalevelekre. Csomagoljunk kevés kacsahúst, valamint újhagymát és uborkát a szósszal megkent, vékony palacsintákba. Szilvamártást kínáljunk mellé.
Szilvaszósz

A sárgabarackot éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Másnap lecsöpögtetjük, de az áztatólét nem öntjük ki.
Összekeverjük a sárgabarackot, a friss vagy befőtt szilvát, a mazsolát, a kb. 2,5 cm hosszú, megtisztított és finomra vágott gyömbért, a cukrot, és az áztatóléből ráöntünk 2,5 dl-nyit.
Fölforraljuk, majd lassú tűzön 10-15 percig főzzük, amíg tovább sűrűsödik.
Hozzáadjuk az ecetet és a durvára darált piros chilipaprikát.
Megsózzuk, és alaposan összekeverjük.
5-10 percen át addig főzzük, amíg besűrűsödik és ragadóssá válik. Lehűtjük, és üvegbe tesszük.
Mandarin palacsinta
1. Összekeverjük a lisztet és a cukrot, és hozzáöntünk 1 csésze forró vizet. Néhányszor megkeverjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Kilisztezett deszkán puha tésztává gyúrjuk, letakarjuk, és félretesszük 30 percre.
2. Két csapott evőkanálnyi masszát két gombóccá gyúrunk, majd kinyújtjuk 8 cm átmérőjű körformára. Az egyiket vékonyan megkenjük szezámolajjal, a másikat a tetejére tesszük. Újra kinyújtjuk, ezúttal vékonyra és 15 cm átmérőjűre. Ugyanezt tesszük a többivel, amíg körülbelül tíz „dupla" palacsintát kapunk.
3. Egy serpenyőt felforrósítunk, és darabonként kisütjük a palacsintát. Amikor kis buborékok jelennek meg a felszínén, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, miközben egy tiszta konyharuhával lenyomjuk a tetejét. A palacsinta kissé feldagad, amikor kész. Tányérra tesszük. Amikor eléggé kihűlt, szétválasztjuk a dupla palacsintákat, tányérra halmozzuk, és azonnal letakarjuk, nehogy kiszáradjanak.