Kacsa aromás pácban

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Kacsa aromás pácban
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 szelet gyömbér
2 rúd fahéj
5 db egész csillagánizs
1 db konyhakész kacsa
3 szál újhagyma
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál egész szecsuáni bors
2 teáskanál
5 evőkanál száraz sherry
vagy
5 evőkanál rizsbor
igény szerint olaj
A tálaláshoz:
másfél szál vékonyra szeletelt uborka
6 szál vékonyra szeletelt újhagyma
1 és ¼ dl szilvaszósz
20 kisebb palacsinta
igény szerint salátalevél

Elkészítés:

1. Vágjuk le a (1,75-2,25 kilós) kacsa szárnyait. A gerinccsont mentén hasítsuk félbe a törzsét. A legjobb ezt húsvágó bárddal megtenni, de úgy is lehet, ha sodrófával ütjük a bárd fokát és így hasítjuk ketté a kacsát.

2. Az így kapott két darab húst dörzsöljük be alaposan sóval. Tegyük tálba a csillagánizzsal, a szecsuáni borssal, a szegfűszeggel, a fahéjjal, az újhagymával, a gyömbérrel (melyen hagyjuk rajta a héját) és a rizsborral vagy a sherryvel. Fedjük le és legalább 4-6 órán át pácoljuk.

3. A pácolt kacsát tegyük gőzbe, amit forrásban lévő vízzel félig töltött wokba állítunk, és erősen gőzöljük 3-4 órán át (ha lehet, még tovább). Majd vegyük ki a főzőléből és pihentessük legalább 5-6 órán át. Végül a húsnak teljesen hidegnek és száraznak kell lennie, különben a bőre nem sül majd ropogósra.

4. Előmelegített wokban hevítsük fel az olajat, tegyük bele a kacsadarabokat a bőrös felükkel lefelé, és süssük 5-6 percig, amíg ropogósra és barnára sül. Közben csak egyszer, a sütés legvégén fordítsuk meg.

5. Töröljük le a kacsáról az olajat. Fejtsük le a húst a csontról és halmozzuk salátalevelekre. Csomagoljunk kevés kacsahúst, valamint újhagymát és uborkát a szósszal megkent, vékony palacsintákba. Szilvamártást kínáljunk mellé.

Szilvaszósz

Szilvaszósz
23 dkg szárított sárgabarack
23 dkg kimagozott szilva
60 ml fehér ecet
2-3 db törött chilipaprika
1 kiskanál
1 db friss gyömbérgyökér
5 dkg mazsola

A sárgabarackot éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Másnap lecsöpögtetjük, de az áztatólét nem öntjük ki.

Összekeverjük a sárgabarackot, a friss vagy befőtt szilvát, a mazsolát, a kb. 2,5 cm hosszú, megtisztított és finomra vágott gyömbért, a cukrot, és az áztatóléből ráöntünk 2,5 dl-nyit.

Fölforraljuk, majd lassú tűzön 10-15 percig főzzük, amíg tovább sűrűsödik.

Hozzáadjuk az ecetet és a durvára darált piros chilipaprikát.

Megsózzuk, és alaposan összekeverjük.

5-10 percen át addig főzzük, amíg besűrűsödik és ragadóssá válik. Lehűtjük, és üvegbe tesszük.

Mandarin palacsinta

Mandarin palacsinta
30 dkg finomliszt
1 csésze forró víz
1 evőkanál olaj
2 kiskanál kristálycukor

1. Összekeverjük a lisztet és a cukrot, és hozzáöntünk 1 csésze forró vizet. Néhányszor megkeverjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Kilisztezett deszkán puha tésztává gyúrjuk, letakarjuk, és félretesszük 30 percre.

2. Két csapott evőkanálnyi masszát két gombóccá gyúrunk, majd kinyújtjuk 8 cm átmérőjű körformára. Az egyiket vékonyan megkenjük szezámolajjal, a másikat a tetejére tesszük. Újra kinyújtjuk, ezúttal vékonyra és 15 cm átmérőjűre. Ugyanezt tesszük a többivel, amíg körülbelül tíz „dupla" palacsintát kapunk.

3. Egy serpenyőt felforrósítunk, és darabonként kisütjük a palacsintát. Amikor kis buborékok jelennek meg a felszínén, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, miközben egy tiszta konyharuhával lenyomjuk a tetejét. A palacsinta kissé feldagad, amikor kész. Tányérra tesszük. Amikor eléggé kihűlt, szétválasztjuk a dupla palacsintákat, tányérra halmozzuk, és azonnal letakarjuk, nehogy kiszáradjanak.

Kacsa aromás pácban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 379 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Kacsa aromás pácban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
most van szezonja