Pekándiós túrótorta



Elkészítés:
1. Először elkészítjük a tésztát: egy kis tálban robotgéppel összekeverjük a lisztet, a vajat vagy margarint, a cukrot és a tojássárgáját. A tésztából két cipót formálunk, majd egyenként fóliába csomagoljuk és 60 percre hűtőszekrénybe tesszük őket.
2. Előmelegítjük a sütőt (6-os fokozat, 200 fok) az egyik adag tésztát egy 25 cm átmérőjű tortaforma aljára nyomkodjuk, a másikat továbbra is a hűtőben hagyjuk.
3. A tésztalapot 8 perc alatt aranysárgára sütjük, majd fémrácsra helyezett tortaformában hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét 180 fokra (4-es fokozatra) mérsékeljük.
4. Tíz dkg dióbelet apróra vágunk. Egy nagy tálban robotgéppel simára keverjük a túrót, fokozatosan beletesszük a cukrot. Amikor már teljesen kikevertük, hozzáadjuk a tojást, a mézsűrűségű cukorszirupot és a lisztet, és további 2 percig keverjük. Belevegyítjük az apróra vágott dióbelet.
5. A maradék tésztát a forma oldalára nyomkodjuk (1-2 cm maradjon üresen). A túrót a formába öntjük.
6. A túrótortát 40-45 percig sütjük, 10 perc után lefedjük fóliával (hogy ne érjen a töltelékhez). A sütési idő elteltével kikapcsoljuk a sütőt, és a tortát még 30 percig benne hagyjuk, majd kivesszük, fémrácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután lefedve legalább 180 percre hűtőbe tesszük, hogy jól áthűljön.
7. Amikor a túrótorta megdermedt, széles, lapos késsel meglazítjuk az oldalát, majd levesszük a forma karimáját, aztán a torta alját is meglazítjuk, és a tortát tálra csúsztatjuk.
8. Tálalás előtt a megmaradt diódarabokkal díszítjük a tortát, amiket kevés cukorsziruppal hozzá is ragasztunk. A torta köré, a tálra is rakhatunk diót.