Pekándiós túrótorta

| Diós túrótorta receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pekándiós túrótorta
Adag: 1 tortaforma (25 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg finomliszt
9 dkg margarin
vagy
9 dkg vaj
A töltelékhez:
70 dkg zsíros, áttört tehéntúró
13 dkg dió
vagy
13 dkg pekándió
2 dkg finomliszt
4 evőkanál cukorszirup
4 db tojás

Elkészítés:

1. Először elkészítjük a tésztát: egy kis tálban robotgéppel összekeverjük a lisztet, a vajat vagy margarint, a cukrot és a tojássárgáját. A tésztából két cipót formálunk, majd egyenként fóliába csomagoljuk és 60 percre hűtőszekrénybe tesszük őket.

2. Előmelegítjük a sütőt (6-os fokozat, 200 fok) az egyik adag tésztát egy 25 cm átmérőjű tortaforma aljára nyomkodjuk, a másikat továbbra is a hűtőben hagyjuk.

3. A tésztalapot 8 perc alatt aranysárgára sütjük, majd fémrácsra helyezett tortaformában hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét 180 fokra (4-es fokozatra) mérsékeljük.

4. Tíz dkg dióbelet apróra vágunk. Egy nagy tálban robotgéppel simára keverjük a túrót, fokozatosan beletesszük a cukrot. Amikor már teljesen kikevertük, hozzáadjuk a tojást, a mézsűrűségű cukorszirupot és a lisztet, és további 2 percig keverjük. Belevegyítjük az apróra vágott dióbelet.

5. A maradék tésztát a forma oldalára nyomkodjuk (1-2 cm maradjon üresen). A túrót a formába öntjük.

6. A túrótortát 40-45 percig sütjük, 10 perc után lefedjük fóliával (hogy ne érjen a töltelékhez). A sütési idő elteltével kikapcsoljuk a sütőt, és a tortát még 30 percig benne hagyjuk, majd kivesszük, fémrácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután lefedve legalább 180 percre hűtőbe tesszük, hogy jól áthűljön.

7. Amikor a túrótorta megdermedt, széles, lapos késsel meglazítjuk az oldalát, majd levesszük a forma karimáját, aztán a torta alját is meglazítjuk, és a tortát tálra csúsztatjuk.

8. Tálalás előtt a megmaradt diódarabokkal díszítjük a tortát, amiket kevés cukorsziruppal hozzá is ragasztunk. A torta köré, a tálra is rakhatunk diót.

A túrótorta az egyik legideálisabb desszert, ha sok vendéget várunk! Változatos díszeivel jól mutat az asztalon, és általában elég nagy, hogy mindenkinek jusson belőle, a különféle ízesítések pedig lehetővé teszik, hogy bármilyen menübe beillesszük. A túrótortákat előre elkészíthetjük, sőt ha lefagyasztjuk, akár egy hónappal előre is. Ilyenkor a kész tortát, ha már teljesen hideg, csomagoljuk szorosan fóliába, és tegyük a mélyhűtőbe. Felengedésekor ne csomagoljuk ki, hanem néhány órára, esetleg másnapig tegyük át a hűtőszekrénybe, s tálaláskor díszítsük.
Pekándiós túrótorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 545 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Pekándiós túrótorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
van itthon