Citromtorta őrölt mandulával



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
2. Olvasszuk meg a vajat. Egy tálkában oldjuk fel a cukrot a citromlében.
3. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, az őrölt mandulát és a tojásokat. Jól keverjük el, míg sima, egynemű masszát nem kapunk.
4. Terítsük az omlós tésztát a formába. Öntsük bele a krémet.
5. Süssük az előmelegített sütőben 35 percig. A kész tortát langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.