Sajtos galuska

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál vaj
2 fej hagyma
4 db tojás
50 dkg liszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A legjobb, ha mindjárt megreszeljük a sajtot - nem szabad a galuskát váratni, ha kikerül a vízből!

2. Egy tálban lazán összekeverjük a lisztet a tojásokkal, 1-2 teáskanál sóval és kb. 2,5 dl langyos vízzel, majd addig kevergetjük, míg sima tésztává áll össze, mely nem olyan sűrű, mint a kalácstészta, és nem olyan híg, mint a palacsintatészta, hanem kissé nyúlósan csöppen le a kanálról.

3. Ezután nagy fazékba 3 liter vizet öntünk, hozzá 1 evőkanál sót, és fedő alatt felforraljuk. Meghámozzuk a hagymát, majd vékony karikákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy kis serpenyőben, a hagymakarikákat közepes lángon aranysárgára sütjük benne, és melegen tartjuk. A sütőt közben 200 fokon előmelegítjük (a légkeverésest 180 fokon), és beleteszünk egy tűzálló formát, amelyben sok galuska elfér.

4. A víznek most már forrnia kell: tehát le a fedőt, elő a galuskaszaggatót, vagy ha nincs, akkor egyszerűen egy műanyag szűrőt tegyünk a fazék tetejére. Töltsük meg egy jó adag tésztával, és gyaluljuk át a lyukakon vagy a műanyag szűrős változatnál főzőkanállal nyomkodjuk át rajtuk. A lemerülő tésztacsíkokat többször gyorsan fölforraljuk, míg maguktól a felszínre jönnek. Ez adagonként 3-5 percig tart. Ezután betöltjük a következő adagot.

5. A felúszó galuskát a szedőkanállal mindig kiemeljük a vízből, alaposan lecsöpögtetjük, és azonnal a sütőben levő forró edénybe tesszük. Minden réteget megborsozunk és megszórunk sajttal. A legfelső réteget megkoronázzuk a hagymakarikákkal és a forró vajjal - rövid időre még forróbbra állítjuk a sütőt (250/220 fokra), és 5 perc alatt átsütjük az egyszerű ételek királyát. Friss zöldsalátát kínáljunk mellé.

Sajtos galuska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 608 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
Sajtos galuska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
lexikon