Héjában főtt krumpli túróval

| Héjában főtt burgonya receptek
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Héjában főtt krumpli túróval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg túró
120 dkg burgonya
15 dkg vaj
1 szál 5 cm-es torma
1 csokor snidling
ízlés szerint őrölt bors
néhány evőkanál tej
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A burgonyát folyó víz alatt megmossuk, egyúttal kefével jó erősen ledörzsöljük, hogy a héja szép tiszta és finom legyen - ugyanis egyszerűen azt is megehetjük.

2. Beletesszük egy fazékba, vizet öntünk rá, hogy éppen elfedje, 1 teáskanál sót adunk hozzá. Lefedve kis lángon körülbelül 30 percig főzzük (a burgonya méretétől függően). Közben időnként villával vagy pálcikával beleszúrunk, ellenőrizve, hogy megpuhult-e.

3. Mialatt a krumpli fő, a túrót összekeverjük a tejjel, ízlés szerinti mennyiségben sóval és borssal. A snidlinget megmossuk, fölaprítjuk, és hozzákeverjük. A tormát megmossuk, meghámozzuk, és durvára reszeljük.

4. A fazékból leöntjük a vizet úgy, hogy a krumpli ne essen ki. A forró edényt fogókesztyűvel vagy konyharuhával jól megfogjuk, a fedőt résnyire kinyitjuk, és leöntjük a vizet. Rövid ideig hagyjuk, hogy a burgonya a nyitott forró fazékban kigőzölögjön.

5. A burgonyát jó forrón, a héjában az asztalra tesszük. A legjobb, ha egy kendővel letakarjuk, hogy ne hűljön ki olyan gyorsan. A túrót, tormát vajat és sót külön kínáljuk. Illik hozzá a heringsaláta, a füstölt lazac, a fiatal hering és olyan szószok és krémek mint például a zöld mártás, a tzatziki, a tonhalkrém vagy a provence-i zöldségmártás.

Zöldmártás

Zöldmártás
5 dkg friss tárkony
5 dkg friss spenót
5 dkg zsázsa
5 dkg friss turbolya vagy
5 dkg friss petrezselyem
25 dkg otthon készített majonéz vagy
25 dkg konzerv majonéz
1 teáskanál finomra vágott metélőhagyma
1 gerezd durvára vágott fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

1. A spenótleveleket hideg vízben háromszor alaposan megmossuk, amíg minden szennyeződés lejön róluk. A zöldfűszereket ugyancsak alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.

2. A spenótot és a zöldfűszereket a fokhagymával és 1,5 evőkanál vízzel együtt konyhai robotgépbe tesszük, és pürésítjük.

3. A keveréket öntöttvas edénybe tesszük, és lassan melegítjük, amíg forrni kezd. A folyadékot elpárologtatjuk, majd a spenótos masszát muszlinnal bélelt szitán azonnal átcsurgatjuk. A muszlin sarkait összefogjuk, hogy a maradék folyadékot is kipréseljük belőle. A fölösleges folyadékot kiöntjük.

4. A száraz püréhez kis adag házi készítésű majonézt vagy jó minőségű kész majonézt adunk, hogy fellazítsuk, majd a maradék majonézt is hozzáadva addig keverjük, amíg fényes, zöld mártást kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hidegen salátákhoz, hideg, párolt szárnyasokhoz, halakhoz, levesekhez és egytálételekhez kínálhatjuk.

Tzatziki

Tzatziki
1 kisebb uborka
3 dl zsíros görög joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott menta vagy
1 evőkanál friss, apróra vágott kapor
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz::
igény szerint meleg pita

1. Az uborkát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon benne. Mély tálba tesszük.

2. Hozzáadjuk a joghurtot, a fokhagymát, a felaprított mentát vagy kaprot (amiből egy keveset félretehetünk a díszítéshez is), sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összeforgatjuk.

3. Tálalás előtt körülbelül 120 percre behűtjük.

4. Tálaláskor átkeverjük, majd átkanalazzuk a tálalóedénybe. Meghintjük sóval, és meleg pitát kínálunk hozzá.

Heringsaláta

Heringsaláta
3-4 evőkanál napraforgóolaj
4 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál frissen reszelt torma
15 dkg tejföl
2 evőkanál citromlé
1 db alma
2 kisebb fej hagyma
1 csokor petrezselyem vagy
1 csokor snidling vagy
1 csokor kapor
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

1. A heringfiléket kis darabokra, a csemegeuborkát szeletekre vágjuk.

2. A hagymát vékony karikákra vágjuk, az almát negyedeljük, keresztben szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével.

3. A tejfölt elkeverjük a joghurttal, a tormával, az ecettel és az olajjal, kissé megsózzuk, megborsozzuk.

4. Minden hozzávalót összekavarunk a mártással, 1-24 órát állni hagyjuk. A fűszernövényeket megmossuk, felaprítjuk és rászórjuk. Friss kenyérrel vagy héjában főtt krumplival tálaljuk.

Tonhalkrém

Tonhalkrém
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál olívaolaj
1 kupica fehérbor
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál kapribogyó
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

1. A tonhalat lecsöpögtetjük. A fokhagymát meghámozzuk és elfelezzük.

2. Turmixgépben vagy rúdmixerrel mindkettőt pépesítjük a kapribogyóval, citromlével, borral és olajjal együtt.

3. Belekeverjük a tejfölt, sóval és borssal ízesítjük.

Provence-i zöldségmártás

Provence-i zöldségmártás
15 dkg cukkini
15 dkg padlizsán
25 dkg érett paradicsom
1 evőkanál balzsamecet
10 dkg tejszín
1 ágacska friss rozmaring
3-4 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg hagyma
1 kisebb sárga húsú paprika vagy
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

1. A paradicsomot rövid időre forró vízbe tesszük, aztán hideg vízzel leöblítjük, és lehúzzuk a héját. A húsát kockákra vágjuk. A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, kivágjuk a szártöveket, aztán fölszeleteljük, majd kockákra vágjuk. A paprikát elfelezzük, eltávolítjuk a magját és az ereket. Megmossuk és feldaraboljuk.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. Két evőkanál olívaolajat megmelegítünk egy vastag falú edényben. A hagymát és a fokhagymát röviden megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a zöldségeket. Beletesszük a rozmaringágat, ráöntjük a maradék olajat és fél deci vizet, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük és fedő alatt kb. 40 percig lassan rotyogtatjuk - kis lángon.

3. Levesszük a fedőt, hozzáöntjük a tejszínt, az egészet jól elkeverjük, majd fedő nélkül újra felforraljuk. Aztán levesszük az edényt a tűzhelyről, kihalásszuk a rozmaringágat. Sóval, borssal és balzsamecettel utánaízesítjük. (Aki úgy szereti, sima krémmé is mixelheti a zöldségeket. Akinek pedig túl sűrű, az hígítsa egyszerűen 5-10 evőkanálnyi zöldséglevessel.)

Héjában főtt krumpli túróval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2624 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
Héjában főtt krumpli túróval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A főzés alapkönyve ,
A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub, 2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a főzés... bővebben...
könyvek