Héjában főtt krumpli túróval



Elkészítés:
1. A burgonyát folyó víz alatt megmossuk, egyúttal kefével jó erősen ledörzsöljük, hogy a héja szép tiszta és finom legyen - ugyanis egyszerűen azt is megehetjük.
2. Beletesszük egy fazékba, vizet öntünk rá, hogy éppen elfedje, 1 teáskanál sót adunk hozzá. Lefedve kis lángon körülbelül 30 percig főzzük (a burgonya méretétől függően). Közben időnként villával vagy pálcikával beleszúrunk, ellenőrizve, hogy megpuhult-e.
3. Mialatt a krumpli fő, a túrót összekeverjük a tejjel, ízlés szerinti mennyiségben sóval és borssal. A snidlinget megmossuk, fölaprítjuk, és hozzákeverjük. A tormát megmossuk, meghámozzuk, és durvára reszeljük.
4. A fazékból leöntjük a vizet úgy, hogy a krumpli ne essen ki. A forró edényt fogókesztyűvel vagy konyharuhával jól megfogjuk, a fedőt résnyire kinyitjuk, és leöntjük a vizet. Rövid ideig hagyjuk, hogy a burgonya a nyitott forró fazékban kigőzölögjön.
5. A burgonyát jó forrón, a héjában az asztalra tesszük. A legjobb, ha egy kendővel letakarjuk, hogy ne hűljön ki olyan gyorsan. A túrót, tormát vajat és sót külön kínáljuk. Illik hozzá a heringsaláta, a füstölt lazac, a fiatal hering és olyan szószok és krémek mint például a zöld mártás, a tzatziki, a tonhalkrém vagy a provence-i zöldségmártás.
Zöldmártás

1. A spenótleveleket hideg vízben háromszor alaposan megmossuk, amíg minden szennyeződés lejön róluk. A zöldfűszereket ugyancsak alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A spenótot és a zöldfűszereket a fokhagymával és 1,5 evőkanál vízzel együtt konyhai robotgépbe tesszük, és pürésítjük.
3. A keveréket öntöttvas edénybe tesszük, és lassan melegítjük, amíg forrni kezd. A folyadékot elpárologtatjuk, majd a spenótos masszát muszlinnal bélelt szitán azonnal átcsurgatjuk. A muszlin sarkait összefogjuk, hogy a maradék folyadékot is kipréseljük belőle. A fölösleges folyadékot kiöntjük.
4. A száraz püréhez kis adag házi készítésű majonézt vagy jó minőségű kész majonézt adunk, hogy fellazítsuk, majd a maradék majonézt is hozzáadva addig keverjük, amíg fényes, zöld mártást kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hidegen salátákhoz, hideg, párolt szárnyasokhoz, halakhoz, levesekhez és egytálételekhez kínálhatjuk.
Tzatziki

1. Az uborkát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon benne. Mély tálba tesszük.
2. Hozzáadjuk a joghurtot, a fokhagymát, a felaprított mentát vagy kaprot (amiből egy keveset félretehetünk a díszítéshez is), sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összeforgatjuk.
3. Tálalás előtt körülbelül 120 percre behűtjük.
4. Tálaláskor átkeverjük, majd átkanalazzuk a tálalóedénybe. Meghintjük sóval, és meleg pitát kínálunk hozzá.
Heringsaláta

1. A heringfiléket kis darabokra, a csemegeuborkát szeletekre vágjuk.
2. A hagymát vékony karikákra vágjuk, az almát negyedeljük, keresztben szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével.
3. A tejfölt elkeverjük a joghurttal, a tormával, az ecettel és az olajjal, kissé megsózzuk, megborsozzuk.
4. Minden hozzávalót összekavarunk a mártással, 1-24 órát állni hagyjuk. A fűszernövényeket megmossuk, felaprítjuk és rászórjuk. Friss kenyérrel vagy héjában főtt krumplival tálaljuk.
Tonhalkrém

1. A tonhalat lecsöpögtetjük. A fokhagymát meghámozzuk és elfelezzük.
2. Turmixgépben vagy rúdmixerrel mindkettőt pépesítjük a kapribogyóval, citromlével, borral és olajjal együtt.
3. Belekeverjük a tejfölt, sóval és borssal ízesítjük.
Provence-i zöldségmártás

1. A paradicsomot rövid időre forró vízbe tesszük, aztán hideg vízzel leöblítjük, és lehúzzuk a héját. A húsát kockákra vágjuk. A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, kivágjuk a szártöveket, aztán fölszeleteljük, majd kockákra vágjuk. A paprikát elfelezzük, eltávolítjuk a magját és az ereket. Megmossuk és feldaraboljuk.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. Két evőkanál olívaolajat megmelegítünk egy vastag falú edényben. A hagymát és a fokhagymát röviden megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a zöldségeket. Beletesszük a rozmaringágat, ráöntjük a maradék olajat és fél deci vizet, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük és fedő alatt kb. 40 percig lassan rotyogtatjuk - kis lángon.
3. Levesszük a fedőt, hozzáöntjük a tejszínt, az egészet jól elkeverjük, majd fedő nélkül újra felforraljuk. Aztán levesszük az edényt a tűzhelyről, kihalásszuk a rozmaringágat. Sóval, borssal és balzsamecettel utánaízesítjük. (Aki úgy szereti, sima krémmé is mixelheti a zöldségeket. Akinek pedig túl sűrű, az hígítsa egyszerűen 5-10 evőkanálnyi zöldséglevessel.)