Kolbász lencsével

Salsicce con lenticche

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kolbász lencsével
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg lencse
vagy
8 kisebb salsicce
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 és fél dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj
1 db szárított erős paprika
2 gerezd fokhagyma
1 csomag újhagyma
1 szál sárgarépa
2 és fél dl zöldségleves
vagy
2 és fél dl húsleves
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Megtisztítjuk a sárgarépát, megmossuk a zellert és az újhagymát. A hagymáról levágjuk a gyökerét és a felső fonnyadtabb leveleket. Megtisztítjuk a fokhagymát. Az egészet egy nagy vágódeszkán nagyon apróra vágjuk a szárított erős paprikával együtt. Megmossuk a petrezselyemzöldet, szárazra rázzuk, lecsipkedjük a leveleit, és azt is egészen apróra vágjuk.

2. Egy lábosban megmelegítünk 2 evőkanál olajat, 1-2 percig dinszteljük benne a zöldséges keveréket, belekeverjük a lencsét, hozzáöntjük a hús- vagy zöldséglevest és a bort, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Rátesszük a fedőt, és közepes hőfokra kapcsoljuk a tűzhelyet, és kb. 30 percig főzzük a lencsét. Közben többször ellenőrizzük, van-e elegendő folyadék a lábosban, és keverjük is meg, szükség esetén pedig öntsünk hozzá levest.

3. Nem sokkal a főzési idő vége előtt egy serpenyőben melegítsük fel a maradék olajat. Tegyük bele a salsiccéket vagy az egyéb, nyersen füstölt sertéskolbászokat, és minden oldalukról süssük meg őket. Ízesítsük a lencsét sóval, borssal és a balzsamecettel.

4. Tegyük a lencse tetejére a kolbászokat, rakjuk ismét rá a fedőt, és pároljuk további 10 percig, amíg a lencse megpuhul, de még nem mállik szét. Szükség esetén még ízesítsük ecettel, sóval és borssal.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Kolbász lencsével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 621 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Az olasz konyha alapjai ,
Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub, 2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a... bővebben...
Kolbász lencsével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Az olasz konyha alapjai ,
Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub, 2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a... bővebben...
most van szezonja