Kolbász lencsével
Salsicce con lenticche



Elkészítés:
1. Megtisztítjuk a sárgarépát, megmossuk a zellert és az újhagymát. A hagymáról levágjuk a gyökerét és a felső fonnyadtabb leveleket. Megtisztítjuk a fokhagymát. Az egészet egy nagy vágódeszkán nagyon apróra vágjuk a szárított erős paprikával együtt. Megmossuk a petrezselyemzöldet, szárazra rázzuk, lecsipkedjük a leveleit, és azt is egészen apróra vágjuk.
2. Egy lábosban megmelegítünk 2 evőkanál olajat, 1-2 percig dinszteljük benne a zöldséges keveréket, belekeverjük a lencsét, hozzáöntjük a hús- vagy zöldséglevest és a bort, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Rátesszük a fedőt, és közepes hőfokra kapcsoljuk a tűzhelyet, és kb. 30 percig főzzük a lencsét. Közben többször ellenőrizzük, van-e elegendő folyadék a lábosban, és keverjük is meg, szükség esetén pedig öntsünk hozzá levest.
3. Nem sokkal a főzési idő vége előtt egy serpenyőben melegítsük fel a maradék olajat. Tegyük bele a salsiccéket vagy az egyéb, nyersen füstölt sertéskolbászokat, és minden oldalukról süssük meg őket. Ízesítsük a lencsét sóval, borssal és a balzsamecettel.
4. Tegyük a lencse tetejére a kolbászokat, rakjuk ismét rá a fedőt, és pároljuk további 10 percig, amíg a lencse megpuhul, de még nem mállik szét. Szükség esetén még ízesítsük ecettel, sóval és borssal.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.