Cukrászkrém
Crème pâtissière



Elkészítés:
1.Vastag falú lábasban, közepes tűzön forraljunk fel 4,5 dl tejet, benne a vaníliát. A lábast előzőleg vízzel öblítsük ki, hogy a tej rá ne süljön.
2. Habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral.
3. Adjuk hozzá a lisztet és a kukoricakeményítőt, aztán pedig a maradék hideg tejet. Addig keverjük, míg sima krémet nem kapunk.
4. Állandó kevergetés közben adjuk a krémhez a forró tejes keverék harmadát, aztán a maradékot. Vigyázzunk, hogy a tej ne süljön rá az edényre. Tegyük ismét közepes tűzre, és állandó kevergetés közben forraljuk fel. Kb. 20 másodpercig főzzük.
5. A krémet öntsük fém- vagy jénai edénybe, hogy hamarabb kihűljön. Tetejét szórjuk meg porcukorral, hogy ne képződjön rajta bőr. Közvetlenül felhasználás előtt keverjük simára, és ízesítsük tetszés szerint.