Szilvadzsem fűszeres portóival



Elkészítés:
1. Tegyünk egy-két kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba.
2. A szilvát, a fahéjrudat és a lime levét befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe tesszük, majd hozzáöntünk 6 dl vizet. (A szilvának nagyon magas a pektintartalma, és igen gyorsan kemény masszává válik. A hozzáadott víz hígítja a pektint, és így könnyebb vele bánni.)
3. Közepes lángon főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk, amíg a szilva meg nem puhul. Ne feledjük! Ahhoz, hogy üde ízű dzsemet kapjunk, nem kell agyonforralni, csak épp annyi ideig, hogy a gyümölcs héja felrepedjen, és kiszabaduljon a pektin.
4. Hozzáadjuk a cukrot, és fakanállal addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Magasabb fokozatra állítva, forrásig hevítjük, majd 5-8 percig forraljuk, vagy addig, amíg be nem sűrűsödik, és a buborékok egyre nagyobbak nem lesznek.
5. A massza állagát redős próbával ellenőrizzük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és 1 teáskanál dzsemet helyezünk a behűtött kistányérra, aztán várunk körülbelül 1 percet. Ha megdermed a massza, és a tányérkán végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, illetve a dzsem teteje redőzött, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha még nem akar megdermedni, akkor 1 percre felforraljuk, majd újabb próbát végzünk. Addig ismételjük, amíg meg nem szilárdul.
6. Ha a dzsem a megfelelő állagú, óvatosan eltávolítjuk belőle a fahéjrudat, beleöntjük a portóit, majd csírátlanított befőttesüvegekbe merjük. Viaszolt papírkorongokkal lefedjük, a tetőt rácsavarjuk. Felcímkézzük, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Így 9 hónapig eltarthatjuk. Felbontás után tegyük hűtőbe..