Szilvadzsem fűszeres portóival

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Szilvadzsem fűszeres portóival
Adag: 1 adag (6 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál portói bor
1 rúd félbevágott fahéj
180 dkg kimagozott, negyedelt szilva
135 dkg kristálycukor
1 db lime leve

Elkészítés:

1. Tegyünk egy-két kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

2. A szilvát, a fahéjrudat és a lime levét befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe tesszük, majd hozzáöntünk 6 dl vizet. (A szilvának nagyon magas a pektintartalma, és igen gyorsan kemény masszává válik. A hozzáadott víz hígítja a pektint, és így könnyebb vele bánni.)

3. Közepes lángon főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk, amíg a szilva meg nem puhul. Ne feledjük! Ahhoz, hogy üde ízű dzsemet kapjunk, nem kell agyonforralni, csak épp annyi ideig, hogy a gyümölcs héja felrepedjen, és kiszabaduljon a pektin.

4. Hozzáadjuk a cukrot, és fakanállal addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Magasabb fokozatra állítva, forrásig hevítjük, majd 5-8 percig forraljuk, vagy addig, amíg be nem sűrűsödik, és a buborékok egyre nagyobbak nem lesznek.

5. A massza állagát redős próbával ellenőrizzük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és 1 teáskanál dzsemet helyezünk a behűtött kistányérra, aztán várunk körülbelül 1 percet. Ha megdermed a massza, és a tányérkán végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, illetve a dzsem teteje redőzött, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha még nem akar megdermedni, akkor 1 percre felforraljuk, majd újabb próbát végzünk. Addig ismételjük, amíg meg nem szilárdul.

6. Ha a dzsem a megfelelő állagú, óvatosan eltávolítjuk belőle a fahéjrudat, beleöntjük a portóit, majd csírátlanított befőttesüvegekbe merjük. Viaszolt papírkorongokkal lefedjük, a tetőt rácsavarjuk. Felcímkézzük, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Így 9 hónapig eltarthatjuk. Felbontás után tegyük hűtőbe..

Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.
Szilvadzsem fűszeres portóival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 116 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Szilvadzsem fűszeres portóival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
recepttár