Dolma
Tőtike



Elkészítés:
1. A szőlőleveleket megmossuk, 60 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leitatjuk. 5-6 szőlőlevéllel kibélelünk egy vastag falú lábost (1. kép).
2. Az összevagdalt hagymát az olaj kétharmad részén serpenyőben üvegesre pároljuk, a rizst, az összevagdalt újhagymát és zöldfűszereket belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
3. Egy szőlőlevelet eres felével lefektetünk, 3 kiskanál rizst halmozunk rá (2. kép), majd a levél két szélét ráhajtva a csúcsa felé összegöngyöljük (3.kép). A többi levéllel és töltelékkel hasonlóan járunk el.
4. A kis göngyölegeket (dolmákat) a levéllel bélelt lábasba egymás mellé fektetjük (4. kép), és a maradék olajjal meglocsoljuk. Egy tányért a dolmák tetejére fektetünk, hogy kissé lenyomtassa, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve, kis lángon 45 percig főzzük. Végül a dolmákat szűrőlapáttal tálra szedjük, és a citromlével meglocsolva melegen vagy hidegen kínáljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |