Dolma

Tőtike

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Dolma
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg konzerv szőlőlevél
4 dl víz
1 csokor kapor
6 szál újhagyma
1 evőkanál citromlé
2 nagyobb fej vöröshagyma
2 dl olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
néhány friss mentalevél
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szőlőleveleket megmossuk, 60 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leitatjuk. 5-6 szőlőlevéllel kibélelünk egy vastag falú lábost (1. kép).

2. Az összevagdalt hagymát az olaj kétharmad részén serpenyőben üvegesre pároljuk, a rizst, az összevagdalt újhagymát és zöldfűszereket belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.

3. Egy szőlőlevelet eres felével lefektetünk, 3 kiskanál rizst halmozunk rá (2. kép), majd a levél két szélét ráhajtva a csúcsa felé összegöngyöljük (3.kép). A többi levéllel és töltelékkel hasonlóan járunk el.

4. A kis göngyölegeket (dolmákat) a levéllel bélelt lábasba egymás mellé fektetjük (4. kép), és a maradék olajjal meglocsoljuk. Egy tányért a dolmák tetejére fektetünk, hogy kissé lenyomtassa, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve, kis lángon 45 percig főzzük. Végül a dolmákat szűrőlapáttal tálra szedjük, és a citromlével meglocsolva melegen vagy hidegen kínáljuk.

Dolma Dolma Dolma Dolma
Ha friss szőlőlevélből készítjük, akkor a permetezés nélküli leveleket 2-3 percre tegyük lobogva forró vízbe, majd csepegtessük le.
Dolma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2377 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó, 2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus rizsételektől,... bővebben...
Dolma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó, 2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus rizsételektől,... bővebben...
bevásárlólista