Paella



Elkészítés:
1. A lesikált és "szakállától" megtisztított kagylókat 120 percre hideg vízbe áztatjuk. A már ekkor kinyílt kagylókat ki kell dobni! (1. kép) A bort az egyik összevagdalt hagymával egy nagy fazékban megforrósítjuk, és a kagylókat beledobva 3-5 percig erős lángon forraljuk. 3 perc múlva a kinyílt kagylókat kiszedjük, félretesszük. Azokat, amelyek a főzés során nem nyíltak ki, ki kell dobni! A hagymás bort megőrizzük.
2. A csirkehúst az olaj felén kissé megpirítjuk, majd szűrőlapáttal tányérra szedjük. A rákot, a tintahalat és a darabokra vágott halat a serpenyőbe rakva 1 percig sütjük, majd azt is kiszedjük.
3. A maradék olajat a serpenyőbe öntjük, és a másik fej hagymát, az összevagdalt szalonnát, a tört fokhagymát meg a finomra vágott paprikát hozzáadva 5 percig pároljuk. Ekkor a meghámozott, kimagozott és összevagdalt paradicsom, a borsó meg a felszeletelt kolbász is a serpenyőbe kerül, az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és a hagymás borral felöntjük. A rizst belekeverjük.
4. A leveskockát a vízben feloldjuk, a sáfránnyal fűszerezzük, és a rizst apránként felöntjük vele. 15 percig kis lángon, keverés nélkül főzzük. (2. kép)
5. A csirkét, a rákot, a tintahalat a rizs tetejére terítjük, fakanállal kissé beleforgatjuk, majd takaréklángon addig pároljuk, amíg a rizs teljesen megpuhul. A kagylókkal a tetején, az összevagdalt petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
![]() |
![]() |