Minestrone



Elkészítés:
1. A levest egy nagy edényben lefedve felforraljuk.
2. Megmossuk a burgonyát, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a lábosba tesszük. A póréhagymát hosszában fölhasítjuk, jól megmossuk, csíkokra vágjuk, és mehet a levesbe. A sárgarépát meghámozzuk, szeletekre vágjuk és beletesszük a lábosba. Megmossuk a cukkinit és a száras zellert is, a fonnyadt részeket levágjuk, a többit csíkokra vagy szeletkékre vágjuk, majd ezeket is berakjuk a lábosba.
3. A paradicsomot forrásban lévő vízbe mártjuk, hideg vízzel leöblítjük, a héját bekarcoljuk és lehúzzuk. A húsát kockákra vágjuk, és a lecsöpögtetett konzervbabbal (fehér, vörös vagy tarka is lehet) együtt beletesszük a levesbe, amely már 15 perc múltán egyre sűrűbb és színesebb lesz. Lefedve még 15-20 percig kis lángon tovább főzzük. Sóval és borssal ízesítjük, a végén csak belekeverjük a pestót és a reszelt sajtot. Friss kenyérrel kínáljuk.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.