Rokfortos leveles tészta melegen

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rokfortos leveles tészta melegen
Adag: 1 tepsi (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál őrölt pirospaprika
20 szem félbevágott dióbél
5 dl tej
5 dkg liszt
5 dkg vaj
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajon világosra pirítjuk a lisztet. Fölengedjük a tejjel. Habverővel folyamatosan kevergetve kb. 5 percig forraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, néhány másodpercig tovább forraljuk. A tűzről levéve óvatosan belekeverjük a villával összetört sajtot, s az így elkészült mártást melegen tartjuk.

3. A vékonyra nyújtott leveles tésztából két téglalalapot (21 cm x 30 cm) készítünk. Nedves sütőlemezre helyezzük, villával sűrűn megszurkáljuk.

4. A 250 fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük, majd 200 fokon még további 10-15 percig folytatjuk a sütést.

5. A tésztalapokat hosszanti irányban 3 egyenlő részre vágjuk. Kettőt megkenünk a rokfortos Mornay-mártással, befedjük két tésztacsíkkal, ezt ismét megkenjük és befedjük, így két hosszú, "emeletes" csíkot kapunk (7 cm x 30 cm).

6. Mindkettő tetejét megkenjük a maradék rokfortos mártással, és megszórjuk őrölt paprikával, 20 egyenlő darabra vágjuk, és néhány percre forró (250 fokos) sütőbe toljuk, hogy szép piros színt kapjon. Díszítésül fél dióbelet teszünk a tetejére.

Leveles tészta

Leveles tészta
16 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 csipet
6-8 evőkanál hideg víz

1. Kerek, ujjnyi vastag lapot formálunk 14 dkg hideg vajból és hideg vízbe tesszük.

2. Tálba szitáljuk a lisztet és a sót. A közepébe mélyedést nyomunk, belekeverünk 2 dkg vajat és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

3. Áttesszük egy lisztezett deszkára és rugalmas tésztává gyúrjuk. Téglalappá nyújtjuk.

4. Közepére tesszük a szárazra törölt tömbvajat, a tésztát mind a négy oldalról ráhatjuk, kinyújtjuk és 15 percig pihentetjük.

5. Téglalappá nyújtjuk, de most az előző irányra merőlegesen dolgozunk. Megint félbehatjuk s az ellenkező irányba kinyújtjuk. A nyújtást és hajtogatást a tészta minőségétől függően 4-5-ször ismételjük, mindig 15 percig hideg helyen pihentetve.

6. Végül cipóvá formálva fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe helyezzük.

Rokfortos leveles tészta melegen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1130 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
Rokfortos leveles tészta melegen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
vegetáriánus ételek