Rokfortos leveles tészta melegen



Elkészítés:
1. A vajon világosra pirítjuk a lisztet. Fölengedjük a tejjel. Habverővel folyamatosan kevergetve kb. 5 percig forraljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, néhány másodpercig tovább forraljuk. A tűzről levéve óvatosan belekeverjük a villával összetört sajtot, s az így elkészült mártást melegen tartjuk.
3. A vékonyra nyújtott leveles tésztából két téglalalapot (21 cm x 30 cm) készítünk. Nedves sütőlemezre helyezzük, villával sűrűn megszurkáljuk.
4. A 250 fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük, majd 200 fokon még további 10-15 percig folytatjuk a sütést.
5. A tésztalapokat hosszanti irányban 3 egyenlő részre vágjuk. Kettőt megkenünk a rokfortos Mornay-mártással, befedjük két tésztacsíkkal, ezt ismét megkenjük és befedjük, így két hosszú, "emeletes" csíkot kapunk (7 cm x 30 cm).
6. Mindkettő tetejét megkenjük a maradék rokfortos mártással, és megszórjuk őrölt paprikával, 20 egyenlő darabra vágjuk, és néhány percre forró (250 fokos) sütőbe toljuk, hogy szép piros színt kapjon. Díszítésül fél dióbelet teszünk a tetejére.
Leveles tészta
1. Kerek, ujjnyi vastag lapot formálunk 14 dkg hideg vajból és hideg vízbe tesszük.
2. Tálba szitáljuk a lisztet és a sót. A közepébe mélyedést nyomunk, belekeverünk 2 dkg vajat és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.
3. Áttesszük egy lisztezett deszkára és rugalmas tésztává gyúrjuk. Téglalappá nyújtjuk.
4. Közepére tesszük a szárazra törölt tömbvajat, a tésztát mind a négy oldalról ráhatjuk, kinyújtjuk és 15 percig pihentetjük.
5. Téglalappá nyújtjuk, de most az előző irányra merőlegesen dolgozunk. Megint félbehatjuk s az ellenkező irányba kinyújtjuk. A nyújtást és hajtogatást a tészta minőségétől függően 4-5-ször ismételjük, mindig 15 percig hideg helyen pihentetve.
6. Végül cipóvá formálva fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe helyezzük.