Lencsés vegaburger citromos-joghurtos öntettel



Elkészítés:
1. Keverjük össze egy kis tálban az öntet hozzávalóit: a joghurtot, a citromlével és a tahinivel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és tegyük a hűtőbe tálalásig.
2. Egy nagy tálban kézzel dolgozzuk össze a hideg burgonyapürét a leszűrt és leöblített lencsével, a currypasztával, a hagymával, a tojással és a zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3. Formáljunk a masszából 4 azonos méretű pogácsát. Ha nehezen formázható, akkor adjunk még hozzá egy kevés zsemlemorzsát. tegyük a pogácsákat a hűtőbe 30 percre.
4. Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Süssük át és pirítsuk aranyszínűre a zöldségpogácsákat oldalanként 3-5 perc alatt.
5. A zsemléket enyhén pirítsuk meg előmelegített grillsütőben.
6. Tegyünk a zsemlék alsó felére zöldsalátát, arra 1-1 forró zöldségpogácsát, paradicsomszeleteket, és kanalazzunk rájuk joghurtos öntetet. Forrón tálaljuk.
Burgonyapüré

1. A burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk, sós vízzel leöntjük. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 30-35 percen át főzzük.
2. A tejet vagy tejszínt felforraljuk, és a tűzről félrehúzzuk.
3. A krumplit leszűrjük, áttörjük vagy villával összetörjük, és tűzálló tálba töltjük. A forró tejet vagy tejszínt állandóan keverve beleöntjük, habosra, simára verjük, és sóval, borssal utánaízesítjük. (Különlegesen könnyű lesz a burgonyapüré, ha habverővel verjük fel.)