Toszkán kenyérsaláta
Panzanella
Elkészítési idő:
60 perc
Munkaidő: 20 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 4 főre
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint borecet
igény szerint extraszűz olívaolaj
néhány levél bazsalikom
Elkészítés:
1. Vágjuk a kenyeret szeletekre, és áztassuk hideg vízbe pár percre. Ha jól átázott, vegyük ki (egyszerre egy szeletet) és kézzel nyomjuk ki belőle a felesleges vizet. Morzsoljuk szét kisebb darabokra.
2. Tegyük egy salátástálba, és adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, a felszeletelt hagymát és uborkát, majd a bazsalikomleveleket.
3. Fűszerezzük olajjal, sóval és borssal, és tálalásig tartsuk hideg helyen. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg kevéske borecettel.
A panzanella nemesebb változatát szolgálták fel Viktor Emmanuel olasz királynak 1865-ben, amikor Bettino Ricasoli miniszterelnöknél vendégeskedett Chiantiban egy vadászat alkalmával. A zöld bazsalikom, a fehér kenyér és a piros paradicsom a fiatal Olasz Királyság nemzeti színeit idézték.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.