Zöld rizottó
Risotto verde



Elkészítés:
1. A levest felforraljuk, majd kis lángon melegen tartjuk.
2. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott póréhagymát és a zúzott fokhagymát (1. kép).
3. Hozzáadjuk a rizst, 1-2 percig kevergetve pirítjuk .
4. Felöntjük a bor felével (2. kép) és egy kis forró levessel. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a rizs az összes nedvességet be nem szívta. Felöntjük a maradék borral és apránként egy kis forró levessel. Gyakori keverés mellett kb 25 percig főzzük, amíg a rizottó el nem éri a megfelelő, krémes állagot.
5. Belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, sót, borsot és darabokra tépett parajleveleket (3. kép). 2 percig főzzük.
6. Forrón, nyers pórékarikákkal díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.