Zöld rizottó

Risotto verde

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöld rizottó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 dkg friss paraj
2 szál póréhagyma
22 dkg rizottórizs
½ csokor metélőhagyma
½ csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A levest felforraljuk, majd kis lángon melegen tartjuk.

2. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott póréhagymát és a zúzott fokhagymát (1. kép).

3. Hozzáadjuk a rizst, 1-2 percig kevergetve pirítjuk .

4. Felöntjük a bor felével (2. kép) és egy kis forró levessel. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a rizs az összes nedvességet be nem szívta. Felöntjük a maradék borral és apránként egy kis forró levessel. Gyakori keverés mellett kb 25 percig főzzük, amíg a rizottó el nem éri a megfelelő, krémes állagot.

5. Belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, sót, borsot és darabokra tépett parajleveleket (3. kép). 2 percig főzzük.

6. Forrón, nyers pórékarikákkal díszítve tálaljuk.

Zöld rizottó Zöld rizottó Zöld rizottó
Ne siettessük a főzést, a rizsnek magába kell szívnia az összes nedvességet. A krémes állag eléréséhez is idő - 20-25 perc - kell.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöld rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 686 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
Zöld rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
szótár