Provence-i zöldségmártás



Elkészítés:
1. A paradicsomot rövid időre forró vízbe tesszük, aztán hideg vízzel leöblítjük, és lehúzzuk a héját. A húsát kockákra vágjuk. A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, kivágjuk a szártöveket, aztán fölszeleteljük, majd kockákra vágjuk. A paprikát elfelezzük, eltávolítjuk a magját és az ereket. Megmossuk és feldaraboljuk.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. Két evőkanál olívaolajat megmelegítünk egy vastag falú edényben. A hagymát és a fokhagymát röviden megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a zöldségeket. Beletesszük a rozmaringágat, ráöntjük a maradék olajat és fél deci vizet, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük és fedő alatt kb. 40 percig lassan rotyogtatjuk - kis lángon.
3. Levesszük a fedőt, hozzáöntjük a tejszínt, az egészet jól elkeverjük, majd fedő nélkül újra felforraljuk. Aztán levesszük az edényt a tűzhelyről, kihalásszuk a rozmaringágat. Sóval, borssal és balzsamecettel utánaízesítjük. (Aki úgy szereti, sima krémmé is mixelheti a zöldségeket. Akinek pedig túl sűrű, az hígítsa egyszerűen 5-10 evőkanálnyi zöldséglevessel.)