Őszibarack szirupban

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Őszibarack szirupban
Eszközök: fazék, kés, lábas, tűzhely
Adag: 1 adag (2 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db friss őszibarack
6 dl víz

Elkészítés:

1. A sziruphoz a cukrot a vízzel óvatosan forrásig hevítjük, és 1-2 percig forraljuk egy nyeles lábasban. Ne fedjük le! A gyümölcstől függően, illetve annak megfelelően, hogy mennyire szeretjük édesen a befőttet, könnyű, közepes vagy sűrű szirupot készítsünk. A szirup sűrűsége nem befolyásolja az eltarthatóság idejét.

2. Meghámozzuk, majd félbevágjuk (vagy negyedekre vágjuk) és kimagozzuk az őszibarackot. Néhány magot félreteszünk - ezek enyhe, mandulára emlékeztető ízt adnak a befőttnek.

3. A gyümölcsöt előmelegített tiszta üvegekbe tesszük. Ne tegyük túl szorosan a darabokat, nehogy összenyomódjanak. Körülbelül 1 centiméteres részt hagyjunk üresen. Néhány magot törjünk meg diótörővel, és a belsejét tegyük az üvegbe, majd öntsük rá a szirupot, egészen az üveg pereméig. Érdemes az üveget újságpapírra állítani, így semmit sem kenünk össze az esetleg lecsepegő sziruppal.

4. A megtöltött üvegeket ütögessük óvatosan a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok. Rácsavarjuk az új tetőt, majd egy negyed fordulatot lazítunk rajta, hogy dunsztolás közben távozni tudjon a levegő. Ezután következik a kb. 20 perces vízfürdős nedves dunsztolás. Dunsztolás után fogókkal vegyük ki az üvegeket, és azonnal zárjuk le teljesen a tetőket.

5. A kész befőtteket 24 órán át állni hagyjuk, majd ellenőrizzük, légmentesen zárnak-e a tetők. Ha nem mozdul el egyik tető sem, akkor a helyükre pakolhatjuk az üvegeket. Címkézzük fel az üvegeket, és tároljuk hűvös, napfénytől védett helyen. Az így eltett gyümölcsök 12 hónapig állnak el. Felbontás után tegyük hűtőbe, és 2 héten belül használjuk fel.

Az őszibarackot szirupban eltéve fenséges befőttet készíthetünk, s így jóval a szezonja után is élvezhetjük az ízét. Ahogyan a legtöbb gyümölcs, az őszibarack is könnyen tartósítható, a hőkezelés előtt minimális előkészítést igényel, és több hónapig tárolható.
Őszibarack szirupban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1406 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Őszibarack szirupban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
most van szezonja