Paradicsomcsatni

Paradicsomchutney

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Paradicsomcsatni
Eszközök: fakanál, fazék, géz, kés, tűzhely
Adag: 1 adag (2.25 kg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg érett, hámozott paradicsom
22 és fél dkg arany mazsola
2 teáskanál
35 dkg világos barna cukor
45 dkg savanykás, hámozott alma
45 dkg apróra vágott hagyma

Elkészítés:

1. Tegyük a hagymát és az ecetet egy nagy lábasba. A savanyúsághoz való fűszerkeveréket (például szemes bors, szegfűbors, szárított chili, szárított gyömbér és zellerszár) kötözzük muszlinkendőbe és tegyük a lábasba. Lassan forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 30 percig, amíg a hagyma majdnem megpuhul.

2. Tegyük hozzá a felvágott paradicsomot és almát, majd főzzük 10 percig, amíg a gyümölcs jól megpuhul és kicsit szétfő.

3. Tegyük a lábasba a cukrot és a sót, és kis lángon kevergessük, amíg a cukor feloldódik, majd keverjük hozzá a mazsolát is.

4. 90-120 percen át lassan főzzük, néha keverjük meg, nehogy leégjen. Akkor készült el, amikor sűrű és a tetején nincsen folyadék. A lábas alján húzzunk végig egy fakanalat: látható barázdát kell hagynia a keverékben.

5. Vegyük le a lábast a tűzről és kb. 5 percig hagyjuk hűlni, A fűszeres zsákot dobjuk ki belőle. Keverjük át, majd kanalazzuk forró, sterilizált befőttesüvegekbe.

6. Fakanál nyelével szúrjuk ki a légbuborékokat, és nyomkodjuk le a csatnit. Azonnal zárjuk le az üvegeket, majd hagyjuk őket kihűlni. Hűvös, sötét helyen tároljuk és fogyasztás előtt legalább 1 hónapig hagyjuk érlelődni. 2 éven belül használjuk el.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
Csatnikészítés közben soha ne fedjük le a lábast vagy a fazekat. a fedetlen főzésnek köszönhetően párolog el belőle a folyadék, ami lehetővé teszi, hogy besűrűsödjön. A főzés vége felé gyakran kevergessük, nehogy leégjen.
Paradicsomcsatni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1090 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Paradicsomcsatni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
recept beküldése