Bazsalikomos grillezett tonhal salátával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Bazsalikomos grillezett tonhal salátával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csokor friss bazsalikom
4 nagyobb szelet 20 dkg-os tonhal
1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
1 kávéskanál durva szemcséjű
1 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál citromlé
3 darabka citromhéj
4 gerezd tisztított, félbevágott fokhagyma
A salátához:
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál citromlé
3 evőkanál finomra vágott lilahagyma
50 dkg apró szemű, sárga paradicsom
1 köteg rukkola
ízlés szerint durvára tört fekete bors
ízlés szerint durva szemcséjű

Elkészítés:

1. Távolítsuk el a vastagra vágott tonhalszeletekről az esetleges bőrmaradványokat, a sötét vagy véres részeket. Öblítsük le a halat folyó hideg vízben, majd itassuk szárazra papírtörlővel. Helyezzük egymás mellé a szeleteket egy sütőtálba.

2. Tegyük turmixgépbe a megmosott és szárától megtisztított bazsalikomot, a fokhagymát, a citromhéjat a citromlével, az ecettel, az olajjal, a sóval, és őröljük sima péppé. Öntsük a keveréket a tonhalra, takarjuk le, tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk pácolódni 30-120 percig. Közben néhányszor fordítsuk meg a szeleteket.

3. Közben készítsük el a salátát. Öntsük össze egy tálba a megmosott és szárazra rázott rukkolát, a paradicsomot (ha nem jutunk hozzá a sárga paradicsomhoz, természetesen a piros koktélparadicsomok is megteszik), a hagymát, a citromlevet meg az olajat, és finoman keverjük meg vagy rázzuk össze. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

4. Készítsük elő a grillt közvetlen sütésre, és melegítsük forróra. Ha gázgrillt használunk, tegyünk száraz faforgácsot a füstölőrekeszbe vagy füstölőcsomagba, és hevítsük, amíg füstölni kezd. A felforrósodott rostélyt keféljük le és olajozzuk be. Ha faszenes készüléket használunk, öntsük a szénre a faforgácsot (el is hagyhatjuk).

5. Csöpögtessük le a tonhalszeleteket, és fektessük egymás mellé a rostélyra. Ha szinte nyersen szeretjük, grillezzük oldalanként 2-3 percen át, ha közepesen sültre, 4-6 percig. Az első 2 perc elteltével fordítsuk el a szeleteket 45 fokkal, hogy kialakuljon a szép, megpirult grillrácsozat-minta. Mindezt egy sütőlapát segítségével tegyük, mert a húsvilla benne hagyná a nyomát a halban.Hogy elkészültek-e, azt az érintéses módszerrel állapítsuk meg: a szinte nyers szelet meglehetősen puha, felszínén alig érződik ellenállás; az alig közepesre sült finoman rugalmas; a közepesre sült pedig meglehetősen szilárd felszínű. Tegyük át a szeleteket tálra vagy tányérokra, pihentessük 3 percig, majd kínáljuk a salátával.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.
Bazsalikomos grillezett tonhal salátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 553 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
Bazsalikomos grillezett tonhal salátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
tippek, fortélyok