Bazsalikomos grillezett tonhal salátával



Elkészítés:
1. Távolítsuk el a vastagra vágott tonhalszeletekről az esetleges bőrmaradványokat, a sötét vagy véres részeket. Öblítsük le a halat folyó hideg vízben, majd itassuk szárazra papírtörlővel. Helyezzük egymás mellé a szeleteket egy sütőtálba.
2. Tegyük turmixgépbe a megmosott és szárától megtisztított bazsalikomot, a fokhagymát, a citromhéjat a citromlével, az ecettel, az olajjal, a sóval, és őröljük sima péppé. Öntsük a keveréket a tonhalra, takarjuk le, tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk pácolódni 30-120 percig. Közben néhányszor fordítsuk meg a szeleteket.
3. Közben készítsük el a salátát. Öntsük össze egy tálba a megmosott és szárazra rázott rukkolát, a paradicsomot (ha nem jutunk hozzá a sárga paradicsomhoz, természetesen a piros koktélparadicsomok is megteszik), a hagymát, a citromlevet meg az olajat, és finoman keverjük meg vagy rázzuk össze. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
4. Készítsük elő a grillt közvetlen sütésre, és melegítsük forróra. Ha gázgrillt használunk, tegyünk száraz faforgácsot a füstölőrekeszbe vagy füstölőcsomagba, és hevítsük, amíg füstölni kezd. A felforrósodott rostélyt keféljük le és olajozzuk be. Ha faszenes készüléket használunk, öntsük a szénre a faforgácsot (el is hagyhatjuk).
5. Csöpögtessük le a tonhalszeleteket, és fektessük egymás mellé a rostélyra. Ha szinte nyersen szeretjük, grillezzük oldalanként 2-3 percen át, ha közepesen sültre, 4-6 percig. Az első 2 perc elteltével fordítsuk el a szeleteket 45 fokkal, hogy kialakuljon a szép, megpirult grillrácsozat-minta. Mindezt egy sütőlapát segítségével tegyük, mert a húsvilla benne hagyná a nyomát a halban.Hogy elkészültek-e, azt az érintéses módszerrel állapítsuk meg: a szinte nyers szelet meglehetősen puha, felszínén alig érződik ellenállás; az alig közepesre sült finoman rugalmas; a közepesre sült pedig meglehetősen szilárd felszínű. Tegyük át a szeleteket tálra vagy tányérokra, pihentessük 3 percig, majd kínáljuk a salátával.