Morzsás lepény



Elkészítés:
1. A tepsit kivajazzuk. A morzsához a vajat lábosba tesszük és kis lángon megolvasztjuk. Kissé lehűtjük.
2. A tejet lábosba öntjük, megmelegítjük, beletesszük a vajat.
3. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot, a vanilincukrot és a sót tálba tesszük és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a tejes-vajas keveréket. A hozzávalókat kézi robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk.
4. A tésztát tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad (kb. 20 perc).
5. A morzsához a réteslisztet, a cukrot és a vanilincukrot tálba tesszük és összekeverjük.
6. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. (1. kép)
7. Kézi robotgép habverő fejével összedolgozzuk a hozzávalókat. Addig keverjük, amíg a morzsa a kívánt szemcsenagyságot el nem éri (minél tovább keverjük, annál nagyobbak a szemcsék). (2. kép)
8. A sütőt 200 fokra (légkeverésesnél 180-ra) előmelegítjük. A tésztát és a deszkát is liszttel behintjük. Még egyszer alaposan átgyúrjuk. A tésztát a tepsiben kinyújtjuk, a sarkokba is belenyomkodjuk.
9. A morzsát a tésztára szórjuk. (3. kép)
10. A tésztát meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad (kb. 15 perc).
11. Sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.
12. A tepsit rácsra tesszük, a süteményt kihűtjük.
![]() |
![]() |
![]() |