Pizza paprikával és articsókával
Pizza peproni e carciofi



Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát, pihentetjük, majd közvetlenül a megolajozott sütőlapon nyújtjuk ki.
2. Lecsöpögtetjük és óvatosan kinyomkodjuk a paradicsomot. A lére nincs szükség a pizzához, tehát meg lehet inni vagy ki lehet önteni. A paradicsomokat nagyon apróra vágjuk vagy rúdmixerrel pürésítjük.
3. A megtisztított fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, és a paradicsomhoz adjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd a mártást a tésztára kenjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (a légkeverésest 200 fokra). Megmossuk a paprikákat, levágjuk a végüket, és kitörjük a szártövüket. A magokat, az ereket és a magházat is kiszedjük. Először negyedekre, majd csíkokra vágjuk őket. Az articsókaszíveket szintén negyedeljük, a mozzarellát pedig kockákra vágjuk.
5. A paradicsomszószra tesszük a zöldséget, megszórjuk sóval, borssal és oregánóval (vagy kakukkfűvel). A tetejére szórjuk a sajtot, végül meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. A sütő középső részén kb. 25 percig sütjük, amíg a sajt megolvad. A pizzát kivesszük, szeletekre vágjuk, és melegen fogyasztjuk.
Pizzatészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt. A közepébe nyomott mélyedésbe öntjük az olajat és a vizet.
2. Fakanállal vagy lisztezett kézzel folyamatosan összedolgozzuk az alapanyagokat (1. kép).
3. A tésztát enyhén lisztezett deszkára (munkalapra) borítjuk, cipót formázunk belőle (2. kép).
4. Ököllel szétnyomkodjuk (3. kép), a távolabbi végét kissé visszahajtjuk, és az egészet a tenyerünk alsó felével magunktól eltoljuk. A tésztát egy negyed fordulattal elforgatjuk, majd az előbbi visszahajtós-eltolós mozdulatot megismételjük. A tészta kidolgozását 8-10 percig folytatjuk. Végül újra cipóvá formázzuk. Akkor jó, ha szép sima és már nem ragad.
5. Visszatesszük a tálba, letakarjuk egy vékonyan beolajozott frissen tartó fóliával (vagy egy konyharuhával) (4. kép), és meleg helyen kelesztjük 60 percen át, vagy amíg a tészta duplájára nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy rendesen megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk, ha az ujjunk nyoma ott marad, akkor a tészta feldolgozásra kész.