Göngyölt borjúhús citrommal és mogyoróvajjal

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Göngyölt borjúhús citrommal és mogyoróvajjal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db citrom
4 evőkanál mogyoróvaj
4 szelet borjúhús
1 db tojás
4 evőkanál durvára vágott dióbél
4 kisebb fej vöröshagyma
4 szelet kenyérbél
vagy
4 szelet püspökkenyér
ízlés szerint
kevés olívaolaj

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a vöröshagymát, és vágjuk vékony szeletekre. Serpenyőben, kevés olajban, lefedve pirítsuk 20 percig kis lángon.

2. Ez idő alatt kenjük be a nagyon vékonyra vágott hússzeleteket a mogyoróvajjal. Sózzuk, borsozzuk.

3. Vegyük le a citrom héját, és osszuk el a húson. Morzsoljuk a püspökkenyeret a hagymára. Adjuk hozzá a tojást és a diót. Osszuk el ezt a keveréket is a hússzeleteken. Hajtogassuk batyuvá, és cérnával kössük össze.

4. Kevés olajon, egy nagy lábasban süssük a csomagokat aranyszínűre. Azután öntsünk rá 2 pohár vizet, és adjuk hozzá a citrom levét.

5. Kis lángon süssük még 30 percig (vagy tovább). Vágjuk le a húsról a cérnát egy ollóval, mielőtt felszolgálnánk a batyukat, köretnek kínáljunk például tejszínhabos-citromos édesburgonyapürét.

Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.

Gyümölcskenyér

Gyümölcskenyér
10 dkg arany mazsola
5 dkg vágott kandírozott cseresznye
1 db összevágott kandírozott gyömbér
1 teáskanál tejpor
35 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál
20 dkg hideg, darabolt vaj
1.5 evőkanál juharszirup
3 db tojás
4 dkg barna cukor
1.5 dl meleg víz
A sütőformához::
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

1. A sütőt 180 'C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű sütőformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést), a papírt kenőecset segítségével megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. A tejport, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszerkeveréket és a sót összekeverjük, és egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a hűtött, kis darabokra vágott vajat, kézzel morzsásra eldolgozzuk.

3. Keverőtálba öntjük a sötét juharszirupot a meleg vízzel. Hozzáadjuk a tojásokat, és jól összekeverjük.

4. A piskótamorzsát konyhai robotgépben finomra aprítjuk, nagy tálba öntjük. Belekeverjük a barna cukor kisebbik felét, a kétféle mazsolát, a kandírozott cseresznyét és gyömbért, majd a lisztes-vajas keveréket, jól összedolgozzuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a szirupos keveréket, és az egészből sima tésztát gyúrunk.

5. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét kanállal elsimítjuk. A maradék barna cukrot a tetejére szórjuk, és a sütőben 90 percen át sütjük, amíg a teteje megkeményedik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa).

Göngyölt borjúhús citrommal és mogyoróvajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1244 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Leszámolás a nagyi főztjével ,
Leszámolás a nagyi főztjével
(Alexandra Kiadó, 2007)

Félreértés ne essék: nagyon szeretjük a nagymamánkat! Ahogy a töltött káposztát, a mákos tésztát és a túrós rétest is imádjuk. Viszont nagyon unjuk már, hogy a mai szakácskönyvekben is csak ezekről olvashatunk. Ebben a... bővebben...
Göngyölt borjúhús citrommal és mogyoróvajjal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Leszámolás a nagyi főztjével ,
Leszámolás a nagyi főztjével
(Alexandra Kiadó, 2007)

Félreértés ne essék: nagyon szeretjük a nagymamánkat! Ahogy a töltött káposztát, a mákos tésztát és a túrós rétest is imádjuk. Viszont nagyon unjuk már, hogy a mai szakácskönyvekben is csak ezekről olvashatunk. Ebben a... bővebben...
most van szezonja