Rozmaringos zselé

Rozmaringos almazselé

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rozmaringos zselé
Adag: 11 adag (66 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
990 dkg savanykás alma
11 nagyobb csokor rozmaringszár
132 dl víz
11 db citrom leve
990 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Tegyünk egy-két kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

2. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A rozmaring leveleit tépkedjük le a szárról, és terítsük sütőpapírral borított sütőlapra. A szárakat tegyük félre. A leveleket 30-40 percig szárítsuk a sütőben, majd hagyjuk hűlni.

3. Az almát a magházával együtt daraboljuk fel és tegyük befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe a vízzel együtt. Adjuk hozzá a rozmaringszárakat. Közepes lángon hevítsük forrásig, majd kis lángon, főzzük 30-40 percig, amíg a gyümölcs megpuhul. A megfőtt almát - ha szükséges - villával vagy burgonyanyomóval törjük össze, majd öntsük egy tál felett zselészsákba vagy muszlinnal bélelt szitába, és egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni.

4. Mérjük le a gyümölcs levét, és számoljuk ki a szükséges cukor mennyiségét: 6 dl léhez 45 dkg cukor kell. Tegyük egy edénybe az alma levét, a cukrot, a citrom levét és a sütőben megszárított rozmaringleveleket, és kis lángon kevergessük addig, amíg a cukor fel nem olvad.

5. Állítsuk nagyobb fokozatra a tűzhelyet, hevítsük forrásig a keveréket, és forraljuk 20 percig, amíg sűrűsödni nem kezd.

6. Húzzuk le az edényt a tűzről, és végezzünk dermedési próbát vele: helyezzünk 1 teáskanál zselét a behűtött kistányérra, és várjunk kb. 1 percet. Ha megdermed, és a tányérkán végighúzott ujjunkról a teteje redőzötté válik, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha még nem dermedt meg eléggé, akkor forraljuk további 1 percig, majd végezzünk újabb próbát.

7. Szedjük le a habot a zselé felszínéről, majd keverjük meg. Ezután hagyjuk állni 10 percig, hogy a rozmaringlevelek lesüllyedjenek a zselébe, és ne a felszínén ússzanak.

8. Merőkanállal merjük tiszta, csírátlanított befőttes üvegekbe a zselét. Fedjük le viaszolt papírkorongokkal, és csavarjuk rá a tetőt.Címkézzük fel, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Így 9 hónapig eláll. A felbontott zseléket viszont hűtőben tároljuk, és 3 héten belül fogyasszuk el.

Különböző sajtok mellé, frissen sült kenyérrel az igazi...
Rozmaringos zselé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1746 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Rozmaringos zselé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
cikkek