Datolyás-sárgabarackos rácsos

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Datolyás-sárgabarackos rácsos
Adag: 1 sütőforma (24 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 dkg kimagozott, összevagdalt datolya
22 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
4 evőkanál víz
2 és fél dkg durvára darált mandula
1 db citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
4 és ¼ dl almalé
10 dkg darabolt margarin
2 és fél dkg durvára darált dió

Elkészítés:

1. A lisztet és a darált csonthéjasokat tálba tesszük. A margarint kézzel beledörzsöljük, hogy morzsalékos tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a vizet, és az egészet sima tésztává dolgozzuk össze. A tésztát műanyag fóliába csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sárgabarackot, a datolyát, az almalét, a fahéjat és a citromhéjat egy kis fazékban felforraljuk, lefedjük és 15 percig főni hagyjuk, hogy a gyümölcsök puha krémmé essenek szét (1. kép).

3. Egy kis tésztát félreteszünk a rácsozáshoz. A megmaradt tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű sütőformába nyomkodjuk.

4. A gyümölcstölteléket elosztjuk a tésztán (2. kép). A maradék tésztát kinyújtjuk és 1 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megcsavarjuk és berácsozzuk vele a gyümölcstölteléket (3. kép). A csíkok végeit megnedvesítjük és jó erősen a sütemény széléhez nyomjuk.

5. A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig aranybarnára sütjük. Szeletekbe vágva, vaníliamártással tálaljuk.

Datolyás-sárgabarackos rácsos Datolyás-sárgabarackos rácsos Datolyás-sárgabarackos rácsos
Igen testes édes, nemesrothadás nélküli, magas savtartalmú fehérbor illik hozzá.

Vaníliakrém

Vaníliakrém
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
3 dl tej

1. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig, habosra verjük. A tejet felforraljuk, majd állandóan keverve a krémhez öntjük.

2. Takaréklángon, habverővel keverve 5 perc alatt besűrítjük, de forralni nem szabad, mert összetúrósodhat.

3. A tűzről levéve a vaníliás cukorral ízesítjük, majd kihűtjük. Tálba töltve a tetejét folpackkal letakarjuk, és tálalásig - legalább 30 percre - jégbe hűtjük.

Kínálhatjuk friss vagy alkoholban érlelt gyümölcsökhöz, illetve szilva- vagy csokoládéfelfújthoz.

Datolyás-sárgabarackos rácsos
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1075 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
Datolyás-sárgabarackos rácsos
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
ételfotó