Datolyás-sárgabarackos rácsos



Elkészítés:
1. A lisztet és a darált csonthéjasokat tálba tesszük. A margarint kézzel beledörzsöljük, hogy morzsalékos tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a vizet, és az egészet sima tésztává dolgozzuk össze. A tésztát műanyag fóliába csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sárgabarackot, a datolyát, az almalét, a fahéjat és a citromhéjat egy kis fazékban felforraljuk, lefedjük és 15 percig főni hagyjuk, hogy a gyümölcsök puha krémmé essenek szét (1. kép).
3. Egy kis tésztát félreteszünk a rácsozáshoz. A megmaradt tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű sütőformába nyomkodjuk.
4. A gyümölcstölteléket elosztjuk a tésztán (2. kép). A maradék tésztát kinyújtjuk és 1 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megcsavarjuk és berácsozzuk vele a gyümölcstölteléket (3. kép). A csíkok végeit megnedvesítjük és jó erősen a sütemény széléhez nyomjuk.
5. A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig aranybarnára sütjük. Szeletekbe vágva, vaníliamártással tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Vaníliakrém
1. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig, habosra verjük. A tejet felforraljuk, majd állandóan keverve a krémhez öntjük.
2. Takaréklángon, habverővel keverve 5 perc alatt besűrítjük, de forralni nem szabad, mert összetúrósodhat.
3. A tűzről levéve a vaníliás cukorral ízesítjük, majd kihűtjük. Tálba töltve a tetejét folpackkal letakarjuk, és tálalásig - legalább 30 percre - jégbe hűtjük.
Kínálhatjuk friss vagy alkoholban érlelt gyümölcsökhöz, illetve szilva- vagy csokoládéfelfújthoz.