Kuglóf



Elkészítés:
1. A rumba áztatott mazsolát egy éjszakára félretesszük. Az élesztőt, a lisztet robotgépbe rakjuk. A tojásokat a tejjel kissé felverjük, és óvatosan a lisztes keverékhez adjuk. Alacsony fordulatszámon 10 perc alatt nagyon sima, fényes és rugalmas tésztát gyúrunk.
2. Egy másik tálban összekeverjük a vajat, a kristálycukrot, a sót, a reszelt citromhéjat. Amíg a robotgéppel a tésztát forgatjuk, kanalanként hozzáadjuk és alaposan elkeverjük benne a vajas keveréket. A tésztát lisztezett tálba helyezzük. Letakarjuk és egy éjszakán át hűtjük.
3. Alaposan kivajazunk egy kétliteres kuglófformát. A felezett mandula egyharmadát a forma vajas oldalára simítjuk. Lehűtjük. A maradék mandulát durvára vágjuk. A mazsolás rumot kézzel a tésztába keverjük. A tésztát a kuglófformába simítjuk, és letakarva, meleg helyen 180 percig kelesztjük, amíg a tészta teteje szivacsos nem lesz. Ekkor már majdnem eléri a forma tetejét.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra. A sütő alsó rácsán sütjük 10 percig a kuglófot. Zsírpapírral lefedjük, a hőmérséklet 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat), a légkeveréses sütőét 170 fokra mérsékeljük, majd a kuglófot további 40-45 percig sütjük. Ha az alját megkocogtatva tompa hangot ad, akkor elkészült. Ezután 15 percig hűtjük, rácsra borítjuk, teljesen kihűtjük, kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal, dekorációs cukorkával díszítjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.