Kuglóf

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kuglóf
Adag: 1 kuglófforma (12 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg blansírozott, pirított mandula
20 dkg mazsola
1 csipet
22 és fél dkg sótlan, lágy vaj
1 db citrom reszelt héja
2 teáskanál szárított élesztő
4 db tojás
3 evőkanál világos rum
1 dl tej
7 és fél dkg kristálycukor
30 dkg finomliszt
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A rumba áztatott mazsolát egy éjszakára félretesszük. Az élesztőt, a lisztet robotgépbe rakjuk. A tojásokat a tejjel kissé felverjük, és óvatosan a lisztes keverékhez adjuk. Alacsony fordulatszámon 10 perc alatt nagyon sima, fényes és rugalmas tésztát gyúrunk.

2. Egy másik tálban összekeverjük a vajat, a kristálycukrot, a sót, a reszelt citromhéjat. Amíg a robotgéppel a tésztát forgatjuk, kanalanként hozzáadjuk és alaposan elkeverjük benne a vajas keveréket. A tésztát lisztezett tálba helyezzük. Letakarjuk és egy éjszakán át hűtjük.

3. Alaposan kivajazunk egy kétliteres kuglófformát. A felezett mandula egyharmadát a forma vajas oldalára simítjuk. Lehűtjük. A maradék mandulát durvára vágjuk. A mazsolás rumot kézzel a tésztába keverjük. A tésztát a kuglófformába simítjuk, és letakarva, meleg helyen 180 percig kelesztjük, amíg a tészta teteje szivacsos nem lesz. Ekkor már majdnem eléri a forma tetejét.

4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra. A sütő alsó rácsán sütjük 10 percig a kuglófot. Zsírpapírral lefedjük, a hőmérséklet 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat), a légkeveréses sütőét 170 fokra mérsékeljük, majd a kuglófot további 40-45 percig sütjük. Ha az alját megkocogtatva tompa hangot ad, akkor elkészült. Ezután 15 percig hűtjük, rácsra borítjuk, teljesen kihűtjük, kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal, dekorációs cukorkával díszítjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Kuglóf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 321 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Kuglóf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
recepttár