Pita

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pita
Adag: 4-8 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg búzaliszt
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 ¾ dl langyos víz
1 teáskanál kristálycukor
másfél teáskanál
másfél dkg friss élesztő
vagy
1 zacskó élesztőpor

Elkészítés:

1. Dagasztókaros robotgép keverőtáljában vegyítsük össze a kétféle lisztet, a sót és a kristálycukrot. Ha szárított élesztőt használunk, akkor szórjuk a lisztre azt is, és alacsony fokozaton indítsuk el a gépet. (Ha friss élesztőből készítjük, akkor morzsoljuk az élesztőt egy pohár langyos vízbe.) Adjuk a liszthez a langyos vizet (és az élesztős keveréket, ha friss élesztőt használunk) és az olajat. Továbbra is alacsony fokozaton keverjük 3-4 percig, amíg a tészta körben kezd elválni a keverőtál oldalától. Hagyjuk a tésztát pihenni 15 percig. Ezután közepes fokozaton folytassuk a dagasztást 3-5 percig, amíg sima és rugalmas, még kicsit ragacsos tésztát kapunk.

2. Ha kézzel dolgozunk, akkor először fakanállal keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, és gyúrjuk 5-10 percen át. Pihentessük a tésztát 15 percig. Gyúrjuk újra 5-10 percig, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk.

3. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, és formáljunk belőle cipót. Egy nagy tálat vékonyan kenjünk ki olajjal. Rakjuk bele a tésztát, takarjuk le tiszta konyharuhával és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk addig kelni, amíg a duplájára nő - ez körülbelül 60-90 percig tart. Keleszthetjük úgy is, hogy folpackkal lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

4. Melegítsük elő a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékleten. Tegyünk bele egy pizzakövet, nagy sütőlapot vagy egy megfordított tepsit, hogy átforrósodjon.

5.Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, és formáljunk belőlük cipót. A tenyerünkkel lapítsuk le, és pihentessük őket 15 percen át. Terítsünk egy sütőlapra tiszta konyharuhát.

6. Nyújtsuk a cipókat nagyjából 5 mm vastag, 20 cm átmérőjű körlapokká. Spricceljünk rájuk pici vizet, és süssük meg őket több adagban egyszerre hármat téve a forró pizzakőre vagy sütőlapra. 3 perc sütés elég ahhoz, hogy szépen felfújódjanak, és aranyszínűre piruljanak. A konyharuhával borított sütőlapra szedjük ki őket, takarjuk le egy másik tiszta konyharuhával, és spatulával óvatosan nyomjuk le a tetejüket. Addig hagyjuk a pitákat letakarva, amíg megsütjük a többit is.

7. Vízszintesen vágjuk be őket, így zsebet nyithatunk rajtuk a töltéshez, vagy tálalhatjuk őket egyszerűen lepénykenyérként.

A pita nagyon népszerű Görögországban, Libanonban és a Földközi-tenger keleti partvidékén szinte mindenütt.
Pita
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1790 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szendvicsek nagykönyve
Szendvicsek nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2015)

Finom, tápláló, gyorsan elkészíthető ételek minden alkalomra! Közel 150 recept gyönyörű színes ételfotókkal. • Szendvicsek, hamburgerek, tortillatekercsek, paninik • Alapreceptek: mártások, salsák, csatnik, bagelek,... bővebben...
Pita
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szendvicsek nagykönyve
Szendvicsek nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2015)

Finom, tápláló, gyorsan elkészíthető ételek minden alkalomra! Közel 150 recept gyönyörű színes ételfotókkal. • Szendvicsek, hamburgerek, tortillatekercsek, paninik • Alapreceptek: mártások, salsák, csatnik, bagelek,... bővebben...
szótár