Mediterrán bárányhúsos tekercs

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tzatziki
8 nagyobb pita
1 fej finomra aprított lilahagyma
25 dkg morzsolt feta sajt
20 dkg negyedekre vágott koktélparadicsom
1 teáskanál friss, finomra aprított rozmaring
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
¼ csésze friss, finomra aprított petrezselyem
6 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 fej reszelt fehér hagyma
2 nagyobb tojás
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
2 evőkanál friss, finomra aprított petrezselyem

Elkészítés:

1. Áztassuk 30 percre meleg vízbe a fa- vagy bambusznyársakat (ha használunk). Keverjük össze a bárányhúst a tojásokkal, a fehér hagymával, a fokhagymával, a citromlével, az olajjal, a petrezselyemmel és a rozmaringgal. Sózzuk, borsozzuk, és jól dolgozzuk össze.

2. Forrósítsunk fel egy grillserpenyőt közepesnél nagyobb lángon (vagy melegítsük elő a grillsütőt). Olajos kézzel formáljunk a húsos masszából 8 hosszúkás, körülbelül 15 cm-es húspogácsát. Ha akarjuk, húzzuk nyársra őket.

3. Grillezzük a húspogácsákat 8-10 percig, amíg barnára pirulnak és átsülnek.

4. Csomagoljuk a pitákat két réteg - éppen csak nedves - papírtörlőbe, és mikrohullámú sütőben, magas fokozaton, 45 másodperc alatt melegítsük fel őket. Száraz serpenyőben, közepes lángon egyenként is felmelegíthetjük őket.

5. Vágjuk félbe és nyissuk szét a pitákat, és kenjünk mindegyikre tzatzikit. Tegyünk rájuk 1-1 húspogácsát. Osszuk szét a fetát, a paradicsomot és a lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk őket ízlés szerint, és díszítsük felaprított petrezselyemmel.

6. Zárjuk le a pitákat, és tálaljuk őket melegen.

A mediterrán térség országaiban a bárányhús rendkívül népszerű és nagyon finom is. De ha jobban szeretjük, cseréljük le marha- vagy sertéshúsra.

Tzatziki

Tzatziki
1 kisebb uborka
3 dl zsíros görög joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott menta vagy
1 evőkanál friss, apróra vágott kapor
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz::
igény szerint meleg pita

1. Az uborkát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, hogy a lehető legkevesebb víz maradjon benne. Mély tálba tesszük.

2. Hozzáadjuk a joghurtot, a fokhagymát, a felaprított mentát vagy kaprot (amiből egy keveset félretehetünk a díszítéshez is), sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összeforgatjuk.

3. Tálalás előtt körülbelül 120 percre behűtjük.

4. Tálaláskor átkeverjük, majd átkanalazzuk a tálalóedénybe. Meghintjük sóval, és meleg pitát kínálunk hozzá.

Mediterrán bárányhúsos tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1022 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szendvicsek nagykönyve
Szendvicsek nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2015)

Finom, tápláló, gyorsan elkészíthető ételek minden alkalomra! Közel 150 recept gyönyörű színes ételfotókkal. • Szendvicsek, hamburgerek, tortillatekercsek, paninik • Alapreceptek: mártások, salsák, csatnik, bagelek,... bővebben...
Mediterrán bárányhúsos tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szendvicsek nagykönyve
Szendvicsek nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2015)

Finom, tápláló, gyorsan elkészíthető ételek minden alkalomra! Közel 150 recept gyönyörű színes ételfotókkal. • Szendvicsek, hamburgerek, tortillatekercsek, paninik • Alapreceptek: mártások, salsák, csatnik, bagelek,... bővebben...
pinterest