Cannoli-torta

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg áttört, zsíros tehéntúró
90 dkg ricotta sajt
12 dkg átszitált porcukor
2 evőkanál narancslikőr
2 nagyobb narancs
½ kávéskanál sütőpor
12 dkg finomliszt
6 db tojás
A mázhoz:
4 és fél dl tejszín
¾ kávéskanál vaníliaaroma
20 dkg átszitált porcukor
3 evőkanál tej
5 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt (5-ös fokozat, 190 fok). Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. Szétválasztjuk a tojások fehérjéjét és sárgáját. A sütőport elkeverjük a liszttel.

2. Egy nagy tálban, elektromos habverővel, a kristálycukor felével, kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a tojássárgákat, a lisztet a maradék cukrot 2 evőkanál vízzel. Mikor a massza már kifehéredett, műanyaglapáttal három részletben óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot.

3. A keveréket a tortaformába simítjuk, majd 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. akkor jó, ha nyomásra a torta teteje visszaugrik. A tortát a formában fémrácsra tesszük, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.

4. A narancsokból lereszelünk 2 kávéskanálnyi héjat, és kinyomunk 5 evőkanálnyi levet (ha nem használunk likőrt, akkor 8 evőkanálnyit). A likőrt a narancsléhez keverjük.

5. Egy nagy tálban a robotgéppel kikeverjük a ricottát, a tehéntúrót, a reszelt narancshéjat és a porcukrot, és ha már sima, hozzáadjuk a kettétört csokipasztillák felét.

6. Széles, lapos késsel meglazítjuk a torta oldalát, és levesszük a forma peremét. Ezután a tortát, miután az alját is meglazítottuk, leemeljük a formáról. Recés késsel két lapra vágjuk, s mindkét lap vágott felületét megkenjük a (likőrös) narancslével.

7. Az alsó tortalapot vágott felével felfelé tálra tesszük, és a közepére kanalazzuk a tölteléket. A töltelék egy részét elkenjük a tortalap széle felé, de úgy, hogy középen magasabb töltelékhalom alakuljon ki.

8. A másik tortalapból kivágunk egy szeletet, majd a lapot ráigazítjuk a töltelékre, és visszatesszük a helyére a szeletet. (Ha kivágunk egy szeletet, a tortalap törés nélkül is meghajlik, és szépen követi a töltelék kupola-alakját.)

9. Elkészítjük a vaníliakrém-mázt. Egy közepes tálban robotgéppel simára keverjük a vajat, a tejet, a porcukrot és a vaníliaaromát. Ha a massza már jól kenhető, kemény habbá verjük a tejszínt, és hozzáadjuk a vaníliás keveréket. Bevonjuk a mázzal a torta tetejét és oldalát. Egy kis tálban, gőz fölött, gyakran kevergetve megolvasztjuk a maradék csokoládé-pasztillát.

10. Zsírpapírból kivágunk egy négyzetet, majd átlója mentén félbehajtjuk, és zacskóvá tekerjük. A sarkokat kétszer behajtjuk. A zacskót megtöltjük az olvasztott csokoládéval, majd visszahajtjuk a zacskó tetejét, levágjuk a zacskó hegyét, hogy 3 milliméteres nyílás maradjon, s ezen át koncentrikus körökben olvasztott csokoládét nyomunk a tortára. Mielőtt a csoki megköt, koktélkeverő pálcával vagy kis kés hegyével gyors mozdulatokkal küllőket húzunk a torta széle és közepe között, egymástól kb. 4 centiméternyire. Váltogassuk a mozgás irányát: először kívülről haladjunk befelé, majd belülről kifelé. Így szép tollmintával díszíthetjük a torta tetejét.

11. Az elkészült tortát kb. 180 percre hűtőszekrénybe tesszük, addigra a töltelék megdermed.

Cannoli-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1857 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Cannoli-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
google+