Vajas narancskrém

Orange Curd

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Vajas narancskrém
Adag: 1 adag (2 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
11 és fél dkg sótlan, kockára vágott vaj
2 nagyobb narancs leve és reszelt héja
4 nagyobb tojássárgája
17 és fél dkg porcukor
1 db citrom leve

Elkészítés:

1. A narancs ledörzsölt (viaszréteg nélküli) héját tegyük nyeles lábasba a frissen facsart citromlével együtt, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a porcukrot és a vajat, majd kis lángon kevergessük addig, amíg a vaj és a cukor fel nem olvad. A keveréket öntsük át egy tűzálló tálba, és hagyjuk kicsit hűlni.

2. A tűzálló tálat állítsuk enyhén gyöngyöző víz fölé (vízfürdő). A tálnak csak az alja érjen bele a vízbe. Ne feledjük! Érdemes a tál és a víz közé kisebb nyeles lábast helyeznünk, hogy a forró víz ne érintkezzen közvetlenül a tál aljával. Így csak gőzöljük a krémet, és bár az elkészítési idő hosszabb lesz, kiváló állagú curdot készíthetünk.

3. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a krémhez a finom lyukú szűrőn átszűrt, enyhén felvert tojássárgákat. A keveréket 25-30 percig főzzük-gőzöljük, vagy addig, amíg be nem sűrűsödik, és bevonatot nem képez a fakanálon. A curd állaga akkor megfelelő, ha a fakanál hátulján végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy a kanálon. Vigyázat! Türelmesnek kell lennünk a curd készítése közben. Vigyáznunk kell arra, hogy a vízfürdő ne legyen túl forró, és a curd ne kezdjen forrni, mert a vaj, illetve a tojás kicsapódhat. Az állandó kevergetés segít egyenletes hőmérsékletet biztosítani.

4. Amint elkészült a krém, azonnal húzzuk le a tűzhelyről, és merjük előmelegített, tiszta üvegekbe. Azonnal fedjük le viaszolt papírral, és címkézzük fel. Hűtőben 1 hónapig eltartható.

A vajas narancskrémet szervírozhatjuk jégkrémhez, vagy akár sütemények, torták töltelékéhez is használhatjuk.
Vajas narancskrém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 271 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Vajas narancskrém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
lexikon