Sült articsóka
Carciofi arrostiti



Elkészítés:
1. Letépjük az articsókák külső leveleit, amíg világosabb levelekhez nem jutunk. Próbaképpen harapjunk bele a letépett levélbe, mégpedig ott, ahol oda volt nőve. Ennek könnyen kell mennie! Ezután levágjuk a sötét levélvégeket. Hosszában - tehát a száron keresztül - 8 részre vágjuk az articsókákat, és meglocsoljuk őket a citromlével.
2. Megmossuk a petrezselyemzöldet, szárazra rázzuk, és lecsipkedjük a leveleit. Megtisztítjuk a fokhagymát, és a petrezselyemzölddel együtt nagyon apróra vágjuk.
3. Egy nagy serpenyőben - a legideálisabb az öntöttvas - felmelegítjük az olajat. Belekeverjük az articsókát, közepes fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet, és kb. 5 percig pirítjuk a zöldséget. Közben gyakran megkeverjük.
4. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a fokhagymát, az articsókát sóval és borssal fűszerezzük, és további 2 percig sütjük, míg félpuha nem lesz. Melegen tálaljuk.