Csokoládéhabos torta



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180 fok). Kikenünk egy 25 cm átmérőjű tortaformát.
2. A csokoládé felét lereszeljük és félretesszük. Különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. Egy nagy tálban kemény habbá verjük a tojások fehérjét.
3. Egy másik nagy tálban robotgéppel addig keverjük a cukrot és a tojássárgát, míg kifehéredik és megsűrűsödik.Hozzáadjuk a lisztet, és azzal is kikeverjük (a tál faláról időnként lekaparjuk a felverődött masszát). Műanyaglapáttal belevegyítjük a reszelt csokoládét, majd kézi habverővel három részletben óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot.
4. A masszát a tortaformába simítjuk, majd tűpróbáig (kb. 25 percig) sütjük. Ezt követően a tortát a fémrácsra helyezett formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd széles, lapos késsel meglazítjuk a szélét, levesszük a forma oldalát, az alját is fellazítjuk, és a tortát a fémrácsra csúsztatjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
5. Közepes hőfokon gyakran kevergetve aranysárgára pirítjuk a hántolt mandulát, majd ezt is kihűtjük.
6. Elkészítjük a töltelékül szolgáló csokoládéhabot: egy nagy tálban az elektromos habverővel kemény habbá verjük a tejszínt, az átszitált kakaóport és a cukrot. Egy keveset kis csillagcsöves nyomózsákba töltünk belőle, és félretesszük a díszítéshez. Egy másik részét is félretesszük, hogy majd ezzel kenjük be a torta oldalát.
7. A maradék csokoládét darabokra törjük, majd gőz fölött, gyakran kevergetve 2 evőkanál víz hozzáadásával felolvasztjuk és simára keverjük, majd levesszük a tűzről.
8. Recés késsel két lapra vágjuk a tortát. A felső lapot meglocsoljuk az olvasztott csokoládéval, és kb. 10 percig állni hagyjuk, ezalatt kissé megdermed a csokoládé. Közben az alsó lapot vágott felével felfelé tálra tesszük, és megkenjük a maradék töltelékkel.
9. A felső tortalapot 16 szeletre vágjuk, s ezeket szabályosan elrendezzük a töltelék tetején. A torta oldalát beborítjuk a félretett töltelékkel, és rányomkodjuk a pirított mandulát. A torta tetejét megszórjuk kakaóval, amire késsel bejelöljük a szeletek helyét. A nyomózsákban lévő töltelékből minden szelet tetejére kis rózsát nyomunk. A tortát tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.