Füge mézes szirupban



Elkészítés:
1. A mézet, és a citrom héjából körben lehámozott. 2 db 1-1 cm széles csíkot, a citrom levét 5 dl vizzel egy nyeles lábasban, alacsony hőmérsékleten összefőzzük. Folyamatosan kevergetjük, amíg a méz fel nem olvad. A keveréket forrásig hevítjük, majd 3 percig forraljuk.
2. A fügéket óvatosan a forrásban lévő szirupba csúsztatjuk, és újabb 2 percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük őket az edényből, és áttesszük az előmelegített, tiszta, csavaros vagy kapcsos befőttesüvegekbe. Vigyázat! Ne rakjuk túl szorosan a fügéket, mert összenyomódnak, és elvesztik az alakjukat.
3. A szirupból szedjük ki a citromhéjat. Annyi szirupot öntsünk a fügékre, hogy ellepje őket. A megtöltött üvegeket ütögessük óvatosan a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok. Csavarjuk rá a tetőt, majd egy negyed fordulatot lazítsunk rajta, hogy dunsztolás közben távozni tudjon a levegő.
4. A nedves dunsztoláshoz terítsünk konyharuhát a befőzőüst vagy egy nagy, vastag falú edény aljára, és arra helyezzük az üvegeket, így megelőzzük, hogy forralás közben összetörjenek. Minden üveget külön-külön csomagoljunk konyharuhába vagy textilszalvétába, hogy ne tudjanak összekoccanni. Annyi meleg vizet öntsünk az edénybe, hogy körülbelül 2,5 cm-rel ellepje az üvegeket. Az edényt ezután fedjük le, és fokozatosan, lassan melegítsük fel a kívánt hőmérsékletre (úgy 25-30 perc alatt érjük el a kívánatos 88-90 hőfokot, amelyen a víz gyöngyözni kezd), majd így dunsztoljuk az üvegeket 30-40 percig.
5. Dunsztolás után fogókkal vegyük ki az üvegeket és azonnal zárjuk le a kapcsokat, illetve szorosan tekerjük rájuk a tetőket. Vigyázat! Amikor lezárjuk, konyharuhával fogjuk az üvegeket, mert forróak és megégethetik a kezünket.
6. Dunsztolás után 24 órával ellenőrizzük, hogy jól zárnak-e a tetők. Ha igen, hűvös, sötét helyre pakolhatjuk az üvegeket. Így 1 évig is eltartható. Felbontás után tegyük hűtőbe, és két héten belül fogyasszuk el.