Füge mézes szirupban

| Mézes fügekompót receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Füge mézes szirupban
Adag: 2 üveg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl méz
12 nagyobb érett füge
vagy
16 kisebb érett füge
1 db citrom leve és héja

Elkészítés:

1. A mézet, és a citrom héjából körben lehámozott. 2 db 1-1 cm széles csíkot, a citrom levét 5 dl vizzel egy nyeles lábasban, alacsony hőmérsékleten összefőzzük. Folyamatosan kevergetjük, amíg a méz fel nem olvad. A keveréket forrásig hevítjük, majd 3 percig forraljuk.

2. A fügéket óvatosan a forrásban lévő szirupba csúsztatjuk, és újabb 2 percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük őket az edényből, és áttesszük az előmelegített, tiszta, csavaros vagy kapcsos befőttesüvegekbe. Vigyázat! Ne rakjuk túl szorosan a fügéket, mert összenyomódnak, és elvesztik az alakjukat.

3. A szirupból szedjük ki a citromhéjat. Annyi szirupot öntsünk a fügékre, hogy ellepje őket. A megtöltött üvegeket ütögessük óvatosan a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok. Csavarjuk rá a tetőt, majd egy negyed fordulatot lazítsunk rajta, hogy dunsztolás közben távozni tudjon a levegő.

4. A nedves dunsztoláshoz terítsünk konyharuhát a befőzőüst vagy egy nagy, vastag falú edény aljára, és arra helyezzük az üvegeket, így megelőzzük, hogy forralás közben összetörjenek. Minden üveget külön-külön csomagoljunk konyharuhába vagy textilszalvétába, hogy ne tudjanak összekoccanni. Annyi meleg vizet öntsünk az edénybe, hogy körülbelül 2,5 cm-rel ellepje az üvegeket. Az edényt ezután fedjük le, és fokozatosan, lassan melegítsük fel a kívánt hőmérsékletre (úgy 25-30 perc alatt érjük el a kívánatos 88-90 hőfokot, amelyen a víz gyöngyözni kezd), majd így dunsztoljuk az üvegeket 30-40 percig.

5. Dunsztolás után fogókkal vegyük ki az üvegeket és azonnal zárjuk le a kapcsokat, illetve szorosan tekerjük rájuk a tetőket. Vigyázat! Amikor lezárjuk, konyharuhával fogjuk az üvegeket, mert forróak és megégethetik a kezünket.

6. Dunsztolás után 24 órával ellenőrizzük, hogy jól zárnak-e a tetők. Ha igen, hűvös, sötét helyre pakolhatjuk az üvegeket. Így 1 évig is eltartható. Felbontás után tegyük hűtőbe, és két héten belül fogyasszuk el.

Ne feledjük! Ha a nedves dunsztolásnál nem keletkezett vákuum, attól még el lehet fogyasztani a befőttet: tartsuk a hűtőben, és 2 héten belül fogyasszuk el.
Füge mézes szirupban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3819 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Füge mézes szirupban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
most van szezonja