Almás vajas lepény

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Almás vajas lepény
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 és fél dkg liszt
1 db tojás
1 csipet
1 tasak vanilincukor
1 tasak szárított élesztő
5 dkg vaj
2 dl tej
Díszítéshez:
5 dkg szeletelt mandula
Töltelékhez:
150 dkg alma
4 evőkanál citromlé
10 dkg vaj
7 és fél dkg kristálycukor
2 evőkanál víz

Elkészítés:

1. A tepsit kivajazzuk.

2. A töltelékhez az almát meghámozzuk, felnegyedeljük, magházát kivágjuk. A gyümölcs húsát kisebb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és felöntjük a vízzel. Kis lángon 10-15 percig pároljuk. Az almakompótot kissé hűlni hagyjuk.

3. A kelt tésztát elkészítjük, annyi különbséggel, hogy a lisztbe 1 teáskanál őrölt fahéjat is keverünk. A tésztát meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad (kb. 20 perc).

4. A tésztát és a deszkát is liszttel behintjük. Még egyszer alaposan átgyúrjuk, majd tepsiben kinyújtjuk. A sütőt 200 fokra (légkeverésest 180-ra) előmelegítjük. A tésztát meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad (kb. 15 perc).

5. Lisztezett hüvelykujjal, egymástól 3 cm-es távolságba bemélyedéseket nyomunk a tésztába. A mélyedésekbe kis darabka vajat teszünk. Ráhalmozzuk az almakompótot és szétterítjük.

6. A cukrot fahéjjal összekeverjük, és a szeletelt mandulával felváltva, a kompót tetejére szórjuk. Sütőbe toljuk és megsütjük (kb. 30 perc alatt).

7. A tepsit rácsra tesszük, a süteményt kihűtjük.

Vajas lepény

Vajas lepény
5 dkg vaj
2 dl tej
1 tasak szárított élesztő
1 tasak vanilincukor
1 csipet
1 db tojás
37.5 dkg liszt
Töltelékhez::
10 dkg vaj
10 dkg szeletelt mandula
7.5 dkg kristálycukor
1 tasak vanilincukor

1. A tepsit kivajazzuk.

2. A tejet lábosba öntjük, megmelegítjük, beletesszük a vajat.

3. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot, a vanilincukrot és a sót tálba tesszük és összekeverjük.

4.Hozzáadjuk a tojást és a tejes keveréket. (1. kép)

5. A hozzávalókat kézi robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. (2. kép)

6. A tésztát tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad. (3. kép)

7. A tésztát és a deszkát is liszttel behintjük. Még egyszer alaposan átgyúrjuk. (4. kép)

8. A tésztát a tepsiben kinyújtjuk, a sarkokba is belenyomkodjuk. (5. kép)

9. A sütőt 200 fokra (légkeverésesnél 180-ra) előmelegítjük. A tésztát meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad (kb. 15 perc).

10. Lisztezett hüvelykujjal, egymástól 3cm-es távolságba bemélyedéseket nyomunk a tésztába. (6. kép)

11. A mélyedésekbe kis darabka vajat teszünk. A cukrot összekeverjük a vanilincukorral. Rászórjuk a tészta tetejére. A tésztát szeletelt mandulával is megszórjuk, majd sütőbe toljuk és megsütjük.

12. A tepsit a rácsra tesszük, a süteményt kihűtjük.

Almás vajas lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2042 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés lépésről lépésre
Sütés lépésről lépésre
(Grafo Kiadó, 2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni? Mindez egyáltalán nem ördöngösség. Már ha tudja valaki, hogyan kell csinálni. Sorozatunknak ez a kötete a sütéshez ad... bővebben...
Almás vajas lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés lépésről lépésre
Sütés lépésről lépésre
(Grafo Kiadó, 2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni? Mindez egyáltalán nem ördöngösség. Már ha tudja valaki, hogyan kell csinálni. Sorozatunknak ez a kötete a sütéshez ad... bővebben...
facebook