Ribollita

Felmelegített zöldséges bableves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Ribollita
Adag: 2-4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 ág friss rozmaring
6 dkg kenyér
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
10 dl húsleves
vagy
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Megmossuk és durvára daraboljuk a zöldségféléket (pl. kelkáposzta, spenót, rukkola). Megtisztítjuk a sárgarépát, megmossuk a zellert, majd mindkettőt először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A megtisztított fokhagymát nagyon apróra, a (lehetőleg tegnapi) kenyeret kis kockára vágjuk. Megmossuk a rozmaringot, lecsipkedjük, és kisebb darabokra tépkedjük.

2. Egy nagy fazékban felmelegítünk 1 evőkanál olajat. Egy kicsit megdinszteljük benne a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, majd hozzákeverjük a többi zöldséget és a rozmaringot.

3. Hozzáadjuk a kenyeret és a hús vagy zöldséglevest, majd felforraljuk. Közepes fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet, és lefedjük a fazekat. Kb. 15 percig főzzük a zöldségeket, amíg megpuhulnak.

4. Egy szűrőbe öntjük a babot, és hideg víz alá tartjuk, hogy jól lemossuk a levét, majd a fazékba tesszük, és az egészet újabb 25 percig főzzük. Közben többször megkeverjük. Ez a fogás tulajdonképpen, a mi fogalmaink szerint inkább egy sűrű főzelék. Akkor válik ilyenné, ha a kenyér teljesen szétmállik.Megkóstolunk egy kanálnyit, szükség szerint sót és borsot teszünk bele.

5. A levest vagy hagyjuk kihűlni, és másnap újra felmelegítjük, vagy frissen fogyasztjuk. Utóbbi esetben megtisztítjuk a lilahagymát, félbevágjuk, majd nagyon vékony karikákra szeljük, és egy kistányérra tesszük. Mindenki szed magának a ribollitából, szór a tetejére a lilahagymából, és meglocsolja egy kis olajjal.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
3 szál apróra vágott szárzeller
3 db apróra vágott póréhagyma
3 db apróra vágott sárgarépa
1 szál szárzeller
2 ág kakukkfű
5 szem tört fekete bors
2 evőkanál tengeri só
2 fej szeletelt vöröshagyma
5 dl fehérbor
20 dl víz

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .

2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.

Ribollita
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1823 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Az olasz konyha alapjai ,
Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub, 2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a... bővebben...
Ribollita
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Az olasz konyha alapjai ,
Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub, 2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a... bővebben...
recepttár