Ribollita
Felmelegített zöldséges bableves



Elkészítés:
1. Megmossuk és durvára daraboljuk a zöldségféléket (pl. kelkáposzta, spenót, rukkola). Megtisztítjuk a sárgarépát, megmossuk a zellert, majd mindkettőt először csíkokra, majd kockákra vágjuk. A megtisztított fokhagymát nagyon apróra, a (lehetőleg tegnapi) kenyeret kis kockára vágjuk. Megmossuk a rozmaringot, lecsipkedjük, és kisebb darabokra tépkedjük.
2. Egy nagy fazékban felmelegítünk 1 evőkanál olajat. Egy kicsit megdinszteljük benne a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, majd hozzákeverjük a többi zöldséget és a rozmaringot.
3. Hozzáadjuk a kenyeret és a hús vagy zöldséglevest, majd felforraljuk. Közepes fokozatra kapcsoljuk a tűzhelyet, és lefedjük a fazekat. Kb. 15 percig főzzük a zöldségeket, amíg megpuhulnak.
4. Egy szűrőbe öntjük a babot, és hideg víz alá tartjuk, hogy jól lemossuk a levét, majd a fazékba tesszük, és az egészet újabb 25 percig főzzük. Közben többször megkeverjük. Ez a fogás tulajdonképpen, a mi fogalmaink szerint inkább egy sűrű főzelék. Akkor válik ilyenné, ha a kenyér teljesen szétmállik.Megkóstolunk egy kanálnyit, szükség szerint sót és borsot teszünk bele.
5. A levest vagy hagyjuk kihűlni, és másnap újra felmelegítjük, vagy frissen fogyasztjuk. Utóbbi esetben megtisztítjuk a lilahagymát, félbevágjuk, majd nagyon vékony karikákra szeljük, és egy kistányérra tesszük. Mindenki szed magának a ribollitából, szór a tetejére a lilahagymából, és meglocsolja egy kis olajjal.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.