Rebarbarás-körtés-gyömbéres dzsem

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rebarbarás-körtés-gyömbéres dzsem
Adag: 1 adag (3 üveg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kisebb szirupban eltett gyömbér
2 db kimagozott, kockára vágott körte
67 és fél dkg friss, megmosott rebarbara
½ db narancs leve
1 db citrom leve

Elkészítés:

1. Tegyünk egy-két kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

2. A 2.5 cm-es darabokra vágott rebarbarát és a körtekockákat tegyük befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe, majd szórjuk rá a cukrot. Állítsuk alacsony fokozatra a tűzhelyet. Csorgassuk az edénybe a citrom és a narancs levét, adjuk hozzá a gyömbérkonzervet. Kevergessük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Akkor jó, ha már nem látunk cukorszemcséket.

3. Magasabb fokozatra állítva, hevítsük forrásig, majd forraljuk 15-20 percig, vagy addig, amíg be nem sűrűsödik, és zselésedni nem kezd.

4. A massza állagát redős próbával ellenőrizhetjük: ennek során húzzuk le az edényt a tűzről, és helyezzünk 1 teáskanál dzsemet egy behűtött kistányérra. Várjunk kb. 1 percet. Ha a massza megdermed, és a tányérkán végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy maga után, illetve a dzsem teteje redőzött, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha a dzsem még nem dermedt meg, akkor forraljuk fel 1 percre, majd végezzünk újabb próbát. Addig ismételjük, amíg meg nem dermed a dzsem.

5. Ha a dzsem megfelelő állagú, merjük csírátlanított befőttesüvegekbe. Fedjük le viaszolt papírkorongokkal, csavarjuk rá a tetőt. Címkézzük fel, majd tároljuk hűvös, sötét helyen. Így 9 hónapig eltartható. Felbontás után tegyük hűtőbe.

A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.
Ez a rendkívül finom dzsem ideális süteményekhez, lepényekhez, vagy piskótát is megtölthetünk vele.
Rebarbarás-körtés-gyömbéres dzsem
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 228 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Rebarbarás-körtés-gyömbéres dzsem
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
cikkek