Vajas lepény



Elkészítés:
1. A tepsit kivajazzuk.
2. A tejet lábosba öntjük, megmelegítjük, beletesszük a vajat.
3. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot, a vanilincukrot és a sót tálba tesszük és összekeverjük.
4.Hozzáadjuk a tojást és a tejes keveréket. (1. kép)
5. A hozzávalókat kézi robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. (2. kép)
6. A tésztát tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad. (3. kép)
7. A tésztát és a deszkát is liszttel behintjük. Még egyszer alaposan átgyúrjuk. (4. kép)
8. A tésztát a tepsiben kinyújtjuk, a sarkokba is belenyomkodjuk. (5. kép)
9. A sütőt 200 fokra (légkeverésesnél 180-ra) előmelegítjük. A tésztát meleg helyen annyi ideig kelesztjük, amíg láthatóan megdagad (kb. 15 perc).
10. Lisztezett hüvelykujjal, egymástól 3cm-es távolságba bemélyedéseket nyomunk a tésztába. (6. kép)
11. A mélyedésekbe kis darabka vajat teszünk. A cukrot összekeverjük a vanilincukorral. Rászórjuk a tészta tetejére. A tésztát szeletelt mandulával is megszórjuk, majd sütőbe toljuk és megsütjük.
12. A tepsit a rácsra tesszük, a süteményt kihűtjük.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |