Töltött káposzta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Töltött káposzta
Adag: 6-12 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg sovány darált marhahús
50 dkg sovány darált sertéshús
½ pohár tejföl
2 evőkanál liszt
2 evőkanál sertészsír
25 dkg füstölt, szeletelt sertéslapocka
másfél dl paradicsomlé
2 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál
1 db tojás
2 fej finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg rizs

Elkészítés:

1. A rizst 10 percig főzzük 1,5 dl vízben, ha kész, szűrjük le.

2. A darált marha- és sertéshúst alaposan dolgozzuk össze a fokhagymával, a hagyma felével, a tojással, a sóval, a borssal, 1 evőkanál paprikával és a leszűrt rizzsel. Az elkészült tölteléket tegyük félre.

3. Egy körülbelül 15 cm magas, 40 cm hosszú és 20 cm széles ovális edényt, esetleg hasonló nagyságú kerek edényt használjunk. A savanyúkáposztát tegyük az edénybe, öntsük rá a paradicsomlevet, tegyük rá a szeletelt füstölt sertéslapockát, és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 5 percig.

4. A káposztaleveleket töltsük meg a töltelékkel lisztezett kézzel formáljunk kis hengereket belőlük. Ne csavarjuk nagyon szorosan, mert a töltelék főzés közben nagyon megnő. A hengerek két végét csippentsük össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki. (A maradék töltelékekből húsgombócokat gyúrhatunk.)

5. Egy fakanállal igazítsuk el a vágott savanyúkáposztát úgy, hogy a töltöttkáposzta-tekercseknek legyen helye. Lassú tűzön, fedő alatt 60 percig pároljuk.

6. Közben lisztből, zsírból és a megmaradt hagymából készítsünk világos rántást. Zárjuk el alatta a lángot, tegyünk bele 1 evőkanál pirospaprikát, öntsük fel 2,5 dl vízzel, és keverjük simára.

7. A töltött tekercseket nagyon óvatosan vegyük ki az edényből. Vegyünk ki egy merőkanál káposztalét is, és öntsük a rántáshoz. Majd az így hígított rántást öntsük a nagy edénybe és alaposan keverjük el. Forraljuk fel.

8. Tegyük vissza a töltöttkáposzta-tekercseket, fedjük le az edényt és 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük át. Tálalás előtt a káposztát öntsük nyakon tejföllel.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 666 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus magyar konyha
Klasszikus magyar konyha
(Corvina Kiadó, 1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt elmondhatjuk a magyar ételekről és borfajtákról is. Ebből a könyvből az olvasó az étel- és italfajták lenyűgözően... bővebben...
Töltött káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus magyar konyha
Klasszikus magyar konyha
(Corvina Kiadó, 1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt elmondhatjuk a magyar ételekről és borfajtákról is. Ebből a könyvből az olvasó az étel- és italfajták lenyűgözően... bővebben...
bevásárlólista