Garnélarákos-citromos rizottó

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Garnélarákos-citromos rizottó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db citrom leve és reszelt héja
30 dkg konyhakész garnélarák
22 és fél dkg rizottórizs
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál finomra vágott snidling
1 gerezd összenyomott fokhagyma
1 fej finomra vágott hagyma
17 és fél dkg bébi cukkini
22 és fél dkg csiperkegomba
22 és fél dkg cukorborsó
7 és fél dl zöldségalaplé
vagy
7 és fél dl halalaplé
½ teáskanál sáfrányos szeklice
vagy
¼ teáskanál sáfrány
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
1 szál újhagyma

Elkészítés:

1. A cukorborsót és a cukkinit sós vízzel teli edénybe rakjuk és felforraljuk. Úgy 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, és a zöldségeket hideg vízbe helyezzük.

2. Felmelegítjük az olajat egy közepes méretű, magas falú teflonserpenyőben, beletesszük a hagymát és a sáfrányt. Közepes tűzön 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, a fokhagymát, a gombát, majd kevergetve 1-2 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

3. Belekeverjük a reszelt citromhéjat, és az alaplé egyharmadával felöntjük (óvatosan adjuk hozzá, hogy igazán krémes legyen). Finoman kevergetjük, amíg a levet felszívja. A második harmad alaplével is felöntjük.

4. A visszamaradt alaplevet is az ételre öntjük. Mintegy 10 percig kevergetve főzzük, amíg a rizs megpuhul, és már több alaplevet nem tud magába szívni. Belekeverjük a garnélarákot, a lecsöpögtetett zöldségeket, 1-2 evőkanál citromlevet és a snidlinget, aztán még 3-4 percig főzzük. Reszelt citromhéjjal és újhagymafodrokkal díszítve tálaljuk. Ez utóbbit úgy készítjük, hogy az újhagymát hosszában vékonyra szeleteljük, 30 percre jéghideg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Garnélarákos-citromos rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 983 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Garnélarákos-citromos rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
vegetáriánus ételek