Töpörtyűgombóc leves



Elkészítés:
1. A finomra vágott töpörtyűt összegyúrjuk a tojásokkal, a zsemlemorzsával, a liszttel, sóval, a majoránnával és a petrezselyemzölddel.
2. A masszát 60 percig pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőlük és húslevesben addig főzzük, amíg a gombócok a leves felszínére jönnek.
3. Tálaláskor tejföllel elkevert tojássárgájával gazdagítjuk a levest, de ezzel már nem forraljuk.
Marhahúsleves

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.