Lepényhal sáfrányos tejszínben



Elkészítés:
1. A halszeleteket meglocsoljuk 2 evőkanál citromlével, kicsit megsózzuk és borsozzuk. A mogyoróhagymát nagyon finomra vágjuk. Egy nagy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Belekeverjük a mogyoróhagymát, és üvegesre pároljuk.
2. Beleöntjük a hallevest. Gyorsan felforraljuk, aztán kis lángra állítjuk, hogy éppen csak fortyogjon.
3. Beletesszük a halszeletek felét, lefedve 2-3 percig pároljuk. Óvatosan kiemeljük, tálra tesszük, és fedővel leborítjuk. A többi szeletet ugyanígy megpároljuk, és melegen tartjuk.
4. A tejszínt gyorsan belekeverjük a párolószaftba, a sáfrányt elkeverjük 2-3 evőkanál vízben és hozzáöntjük. Két percig erősen forraljuk a mártást, míg krémessé sűrűsödik. Sóval, borssal és a maradék citromlével ízesítjük, forrón tálaljuk a halszeletekkel együtt.
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.