Osztrák májgombócleves

Leberknödelsuppe

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Osztrák májgombócleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dl forró marhahúsleves
15 dkg darált marhamáj
vagy
15 dkg darált sertésmáj
vagy
15 dkg darált borjúmáj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál vaj
1 db tojás
2 db zsemle
2 szál újhagyma
vagy
igény szerint zsemlemorzsa
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld
vagy
ízlés szerint snidling

Elkészítés:

1. A zsömléket elfelezzük és vízbe vagy tejbe áztatjuk. Kinyomkodjuk, szitán áttörjük és a darált májhoz adjuk.

2. A vajat megolvasztjuk és a felaprított mogyoróhagymát vagy újhagymát üvegesre dinszteljük benne. Ezt is és a tojást is hozzáadjuk a darált májhoz, erőteljesen megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával ízesítjük. Zsemlemorzsa hozzáadásával sűrű és jól formálható masszát keverünk belőle.

3. Letakarjuk és hideg helyen 15 percig pihentetjük.

4. Ezalatt egy fazékban bőséges mennyiségű sós vizet forralunk. Enyhén nedves kézzel tetszés szerinti nagyságú gombócokat formázunk, a vízbe tesszük, és nagyságtól függően 12-20 percig gyöngyözve főzzük. (Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a gombóc nem esik szét, akkor főzzünk ki egyet próbaképp, és szükség esetén adjunk még morzsát a masszához.)

5. A gombócokat vegyük ki, rakjuk előmelegített tányérokba, és öntsünk rájuk forró húslevest. Szórjuk meg snidlinggel vagy petrezselyemmel.

A bécsi levesbetétek meglehetősen tarka sorában a májgombóc eléggé laktatónak számít. Némelyik vendéglőben egy-egy ilyen csészét kitöltő példány akkora méreteket ölthet, hogy a nem annyira gyakorlott evők számára gondot jelent utána a főétel elfogyasztása. A nagyvárostól távol eső vidéki konyha praktikus megoldással él: a májgombóc ott gyakran nem is kerül bele a levesbe, hanem főételként jelenik meg gőzölgő fehérkáposzta kíséretében. Ezután legfeljebb már csak édes desszert következhet - azzal még a gyönge gyomrúak is megbirkóznak.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Osztrák májgombócleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6888 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
Osztrák májgombócleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Bécsi konyha
Bécsi konyha
(Corvina Kiadó, 2014)

A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre... bővebben...
recept beküldése