Hagyma petrezselymes öntettel



Elkészítés:
1. Készítsük elő a grillsütőt. Egy nagyobb, lapos tálon terítsük szét a hagymaféléket.
2. Az olajat és a citromlevet keverjük össze, majd öntsük a hagymákra. Ezt követően óvatosan forgassuk meg, majd sózzuk, borsozzuk.
3. Amikor a faszén már csak parázslik, rakjuk a sütőre a grillrácsot, hogy átforrósodjon. Amikor a szén már nem tűzforró és kevés hamuréteg borítja, tegyünk palacsintasütőt vagy lyukacsos fém zöldségkosarat a grillrácsra. Ebben süssük meg a hagymákat, mert különben a grillrács résein át a szén közé esnének.
4. A hagymákat kis adagokban süssük és időnként forgassuk meg. Egy-egy adag körülbelül 5-7 perc alatt készül el.
5. Amikor egy adag hagyma kisült, tegyük fémtálcára és tartsuk melegen. Mielőtt tálalnánk, szórjuk meg petrezselyemmel és keverjük össze, majd locsoljuk meg a balzsamecettel és olívaolajjal.
6. Szórjuk meg a hagymát néhány szál snidlinggel és tálaljuk melegen. A pita kitűnő hozzá.
Pita

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk
a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).
2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.
3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.
4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.
5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.
7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.
8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.