Osztrák szőlős rétes

| Szőlős rétes receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Osztrák szőlős rétes
Adag: 1 rúd
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg magtalan szőlő
1 adag rétestészta
1 teáskanál őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj
15 dkg zsemlemorzsa
12 dkg mogyoró

Elkészítés:

1. Három dkg vajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát. A mogyorót és a cukrot robotgépbe tesszük és finomra őröljük. Őrölt fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük.

2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt.

3. A rétestésztát a tepsibe fektetjük, a lelógó széleket levágjuk. 2 dkg olvasztott vajjal megkenjük a tésztát, majd meghintjük a zsemlemorzsával.

4. A cukros mogyorót tenyérnyi széles csíkban a tészta közepére szórjuk (mindkét végén kihagyunk 5 cm-nyi részt).

5. Ráhalmozzuk a szőlőszemeket. A tészta alsó, hozzánk közelebb eső szélét óvatosan ráhajtjuk a töltelékre. A sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük, közben a végeket behajtjuk. A maradék vajjal megkenjük és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

6. Melegen, gyümölcsös borhabbal kínáljuk.

Gyümölcsös borhab

Gyümölcsös borhab
5 dkg szeder
5 dkg áfonya
10 dkg friss málna
1 db tojás

1. A tojást, a tojások sárgáját és a cukrot fémtálba tesszük, jól összekeverjük, majd felöntjük a borral.

2. Gőz fölött kis lángon, fakanállal állandóan keverve addig főzzük, amíg be nem vonja egy fémkanál hátát.

3. Azonnal áttesszük egy jeges vízzel félig teli tálba és kihűlésig keverjük.

4. Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton addig keverjük, amíg a térfogata a háromszorosára nem nő (10 perc).

5. Üvegkelyhekbe szétosztjuk, friss gyümölcsszemekkel díszítjük és azonnal fogyasztjuk.

Rétestészta

Rétestészta
35 dkg rétesliszt
5 dkg vaj
1 csipet
1 teáskanál ecet
1.5-2 dl langyos víz
1 db tojás

1. A langyos vizet sóval és ecettel ízesítjük, majd felolvasztjuk benne a vajat.

2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük a felvert tojást, majd a folyadékot (1.kép).

3. Összegyúrjuk, majd alaposan kidolgozzuk, azaz rugalmas tésztává gyúrjuk.

4. Szükség szerint lisztet vagy vizet gyúrunk még hozzá. Cipóvá formáljuk, letakarjuk és meleg helyen 25 percig pihentetjük.

5. Az asztalt tiszta terítővel lefedjük, liszttel meghintjük. A tésztát lisztezett kézzel hajszálvékonyra kihúzzuk, középtől kifelé haladva. Mindig alulról nyúlunk a tésztához (2. kép), különben kiszakad.

Osztrák szőlős rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 980 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények enciklopédiája , , ,
Sütemények enciklopédiája
(Kossuth Kiadó, 2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a duplacsokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001... bővebben...
Osztrák szőlős rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények enciklopédiája , , ,
Sütemények enciklopédiája
(Kossuth Kiadó, 2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a duplacsokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001... bővebben...
ételfotó