Csirke tandori-jellegű páccal

| Grillezett tandori csirkecomb receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csirke tandori-jellegű páccal
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db lebőrözött csirke alsócomb
A páchoz:
½ db citrom leve
1 evőkanál currypaszta
½ teáskanál garam masala
¼ teáskanál cayenne-bors
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál őrölt koriander
másfél dl görög joghurt
3 gerezd zúzott fokhagyma
A salátához:
4 evőkanál apróra vágott korianderlevél
½ db citrom leve
4 teáskanál pálmacukor
2 db kimagozott, finomra vágott zöld chilipaprika
1 db 4 cm-es, frissen reszelt gyömbér
2 teáskanál
2 db vékonyra szeletelt hagyma

Elkészítés:

1. Éles késsel vágjuk körbe az összes csirkecomb nyeles végén a vékony húst és távolítsuk el a vaskos ízületet. (Ezt megtehetjük a pácolás után is.) Tegyük a combokat egy fémmentes edénybe, vagy üvegtálba.

2. A páchoz robotgépben keverjük össze a fokhagymát, a joghurtot, a fűszereket, a currykrémet és a citromlevet. A pácot öntsük a csirkecombokra és egyenletesen oszlassuk el rajtuk. Fedjük le és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

3. Két órával a tálalás előtt készítsük el a kachumbart (azaz a chilis hagymasalátát), Tegyük a hagymákat egy mély tálba, szórjuk meg a sóval, fedjük le és hagyjuk állni 60 percig, majd tegyük egy szűrőbe, hagyjuk lecsepegni, végül alaposan öblítsük le hideg folyó vízzel. Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges nedvességet. Aprítsuk fel a hagymákat és tegyük tálalótálra. Keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Fedjük le és tálalásig tegyük félre.

4. Körülbelül 30 perccel a főzés kezdete előtt adjunk ízlés szerint sót a pácléhez és forgassuk meg a csirkecombokat.

5. Készítsük elő a barbecue-t. Amikor a faszén már parázslik, tegyük fölé az enyhén megolajozott grillrácsot, hogy átmelegedjen. A barbecue akkor áll készen, amikor a szén közepesen forró, vagy vékony hamuréteg borítja. Ha nem barbecue-n készítjük, melegítsük elő a grillsütőt és olajozzuk meg a grillező tepsi rácsát.

6. Óvatosan emeljük ki a csirkecombokat a pácból. Ha barbecue-n grillezzük, tekerjük alufóliába a csontok végét, nehogy megégjenek. A combokat a rács egyik oldalára pakoljuk, így nem érintkeznek közvetlenül a legforróbb szénnel. Tegyünk rá fedőt vagy sátorszerűen meghajtott fóliát. Ha a grillsütőt használjuk, a serpenyőt helyezzük távol a hőforrástól. Gyakran megforgatva süssük a csirkecombokat 5 percig. Kenjük meg a páccal és süssük további 5-7 percig, amíg megsülnek. Késsel szúrjunk bele a húsba, hogy ellenőrizzük, jól átsült-e.

7. A tandori csirkecombot forrón tálaljuk a kachumbarral, átmelegített naan kenyérrel és citromgerezdekkel.

Egy olyan pácnak vagy mártásnak, ami felidézi a tandoriban (hordó alakú, agyagból készült edény) történő főzés ízeit, minden szakács receptgyűjteményében szerepelnie kell. Ez a pác rendkívül sokoldalú - ízletes csirke- vagy pulykahússal, de báránnyal is kiváló. A kachumbar vagy chilis hagymasaláta pedig remekül passzol hozzá.

Naan

Naan
12.5 dkg joghurt
1 evőkanál olvasztott ghee vagy
1 evőkanál olvasztott vaj
2.5 dl tej
1 db tojás
1 teáskanál
0.5 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
50 dkg liszt

1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

2. Beletesszük a tojást, az olvasztott ghee-t vagy vajat, a joghurtot, és apránként hozzáadjuk a tejet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy nedves konyharuhával letakarva 120 percen át meleg helyen hagyjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) előmelegítjük. Egy jól belisztezett felületen 2-3 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk.

4. A tésztát 8 részre osztjuk, és mindegyiket 15 cm hosszú ovális lappá nyújtjuk. Vizes kenőtollal vízzel megkenjük, és vizes oldalával lefelé olajjal kikent sütőlemezekre tesszük. Olvasztott ghee-vel vagy vajjal megkenjük, és 8-10 percig sütjük, míg aranybarna lesz.

Csirke tandori-jellegű páccal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1284 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Csirke tandori-jellegű páccal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
szólj hozzá, értékelj